letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pittige aubergine & lupineburgers vegan

DSC_0166
Als de herfst begint, zie je overal de typische herfstgroenten opduiken: pompoenen, knollen en kolen. Groenten waar heel veel lekkers mee te bereiden valt, maar wat mij betreft, mag dat gerust nog een paar weken wachten. In de prille herfst is de oogst namelijk zo rijk dat ook tomaten, courgettes, aubergines en paprika’s nog lekker van het seizoen zijn.

Voor pompoenen, pastinaken, knolselderij en rapen is er nog een winter lang de tijd. Dus zolang het nog kan, geniet ik van de meer mediterrane groenten en tover ik wat late zomer op mijn bord.

Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) viert deze week trouwens de ‘herfstkeuken’. Ga aan de slag met je favoriete herfstrecepten en deel ze met anderen! Meer info, inspiratie en give-aways ontdek je op de facebookpagina van Velt of op de website.

Even terug naar mijn eigen bordje :-) Naast een pittige stoverij van aubergine, en geroosterde tomaten, vind je daarop vegetarische burgertjes van witte lupinebonen. Deze ‘bonen’ zijn nog niet zo heel bekend (of eerder: niet meer bekend, want je kunt gerust van een ‘vergeten peulvrucht’ spreken), maar ze zijn beslist de moeite waard om te leren kennen. Ze zijn namelijk rijk aan vezels en eiwitten en hebben een lekkere beet. Let wel op: mensen met een notenallergie zijn misschien ook vatbaar voor ‘lupineallergie’.

Ik vond in de biowinkel een bokaal lupinebonen van het merk Your organic nature. In gedroogde vorm vind je ze ook (dan laat je ze eerst weken voor je ze kookt). Ben jij deze bonen ook al ergens tegengekomen?

voor 2-3 personen

Ingrediënten
voor de aubergine:
• 3 el olijfolie
• 1/2 ui, gesnipperd
• 2 kleine aubergines, in dobbelsteentjes
• 400 g tomatenpassata of tomatenvlees
• 1 tl chilivlokken
• 1 el balsamicoazijn
• 1 tl kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
• een handjevol basilicumblaadjes
• peper en zout

voor de lupineburgers:
• 200 g gare witte lupinebonen
• 50 g tofoe, in blokjes
• 1/2 ui, gesnipperd
• 2 el broodkruim
• 1 el tamari (of andere sojasaus)
• 1 tl paprikapoeder
• 1/2 tl gerookt paprikapoeder
• 2 tl rozemarijn
• peper en zout
• olijfolie om in te bakken

voor de geroosterde tomaten:
• ca. 400 g bonte (kers)tomaten
• olijfolie
• peper en zout

Zo maak je het
Verhit een eetlepel olijfolie in een kookpan. Maak je zowel de pittige aubergine als de lupineburgers, voeg dan de volledige gesnipperde ui toe aan de olie en stoof tot de uisnippers glazig zijn. Schep de helft uit de pan en zet het opzij voor de lupineburgers.

Voeg twee extra eetlepels olijfolie toe aan de ui in de pan. Doe de aubergineblokjes erbij en strooi er meteen wat zout over. Bak/stoof de aubergineblokjes tot ze zacht worden. Roer geregeld.

Voeg vervolgens de passata, de chilivlokken, de azijn en de suiker toe. Roer alles door elkaar, zet het deksel op de pan en laat alles ongeveer een halfuur pruttelen op een zacht vuurtje, tot de aubergines smeltzacht zijn. Proef en breng op smaak met peper en zout. Scheur de basilicumblaadjes in reepjes en roer ze door de saus.

Verwarm de oven voor op 150° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze doormidden. Schik de tomatenhelften op de bakplaat met de bolle kant naar beneden. Sprenkel er olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven en laat de tomaatjes ongeveer een halfuur roosteren.

Voor de lupineburgers mix je de lupinebonen, de tofoe en de gestoofde uisnippers (die je apart hield) in een keukenmachine tot een grove pasta. Doe het mengsel in een kom en voeg tamari, paprikapoeder, rozemarijn, broodkruim en peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar.

Is je mengsel te vochtig? Voeg dan wat extra broodkruim toe. Is het te droog, dan kan een klein scheutje water soelaas brengen. Maak je burgers echter zeker niet te nat! Het mengsel lijkt misschien wat droog, maar als je het kneedt met je handen, zou je er toch stevige burgertjes van moeten kunnen vormen. Ik maakte van deze hoeveelheid acht kleine burgers.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin.

Dien de burgers op met de pittige aubergine, de geroosterde tomaten en pasta, rijst of andere granen.

4 Responses leave one →
 1. september 19, 2017

  Dankjewel,Reine! Ik zocht nog een lekkere bestemming voor de talrijke aubergines uit mijn moestuin. Smakelijk!

 2. september 19, 2017

  Ik had al wel gehoord van lupine, maar ik wist niet dat ze gedroogd ook gewoon te verkrijgen waren. Gefermenteerd (lupeh) heb ik ze wel al gezien en geproefd op een demo. Dat was wat zwaarder, omdat lupeh gefrituurd wordt. Jouw burgers zien er veel lichter uit. Leuk! :)

 3. de groene prinses permalink*
  september 21, 2017

  @Barbara: laat het smaken! :-)
  @Dorien: ja, die lupeh heb ik ook weleens gegeten. Een beetje tempé-achtig hè?

Trackbacks and Pingbacks

 1. Herfst op mijn bord | Fiekefatjerietjes

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS