letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Washington DC vegan

capitool Washington
Reis je van New York naar Washington DC, dan kom je plots in een heel andere wereld terecht. Propere en rustige metrostations, brede straten, veel minder drukte en een andere – minder ‘hippe’ – sfeer. In vergelijking met New York zou je Washington gerust een provinciestadje kunnen noemen. Eén ding bleef gelijk: de hitte. Die zwakte ons tempo nog altijd enorm af. Gelukkig hadden we wél genoeg energie om op zoek te gaan naar lekkere veggieadresjes. Die zijn in Washington niet even talrijk als in The Big Apple, maar nog altijd ruim voldoende aanwezig.

fruitive
Fris & fruitig
Fruitive serveert honderd procent biologische en plantaardige gerechtjes. Het is de ideale plek voor wie een gezond ontbijt of dito lunch wil afhalen. Ter plaatse eten kan ook, maar de ruimte is beperkt. Op het menu? Berry bowls, sandwiches, salades en wraps. En vooral sapjes. Véél sapjes. Met veelzeggende namen als Energy Giver, Immunity, Illuminade en Red Root Rising. Maar schrik niet: deze koudgeperste drankjes mogen je gezondheid dan wel een boost geven, ze doen tegelijkertijd het tegenovergestelde met je portemonnee.

HipCityVeg
Vegan kip
Wie denkt aan eten in de Verenigde Staten, denkt automatisch aan fastfood, toch? Niet geheel onterecht. Uit eten gaan in een ‘echt’ restaurant is duur in de States. Fastfood is het betaalbare alternatief. Gelukkig voor de plantlovers is fastfood er ook in volledig plantaardige vorm. Wij stapten binnen bij HipCityVeg. Deze kleine keten heeft haar thuisbasis in Philadelphia, maar er is dus ook een vestiging in DC.

Wij verorberden er een burger met vegan eh ‘kip’ en zoeteaardappelfrietjes. Een behoorlijk vettig maaltje, maar de frietjes waren heerlijk en ook de ‘kip’ smaakte best goed ;-)

busboys and poets
Iedereen welkom

Een restaurant met de naam Busboys & poets, dat kon ik als dichter onmogelijk voorbijgaan. Met het woord restaurant doe ik deze plaats echter oneer aan, want Busboys & poets is veel meer. Het is een community, zoals ze zelf zeggen, waar gewerkt wordt aan culturele verbinding en waar een duidelijk standpunt tegen racisme en discriminatie wordt ingenomen. In de verschillende vestigingen organiseren ze geregeld lezingen en open podia en er is ruimte voor kunst, cultuur en politiek. Het is vooral een plaats waar iederéén welkom is. En je kunt er dus ook gewoon lekker eten :-)

Het restaurant serveert vlees en vis, maar je vindt als vegetariër of vegan een goede keuze op de menukaart. Wij deelden als voorgerecht een heerlijke mezze en daarna deed ik me tegoed aan een vegan pasta met asperges, kappertjes, geroosterde tomaatjes en olijven.

farmersmarket2
Grandioze boerenmarkt

Ondanks al deze leuke restaurantjes, was de plek waar mijn veggie-foodiehart het snelst ging kloppen de zondagse Freshfarm farmers’ market aan Dupont Circle. Op zoek naar een ontbijtplekje belandden we eerder toevallig op de markt. Maar wat een geluk! Ik duizelde van het aanbod: groenten en fruit in overvloed, kraakverse zuurdesembroden, allerlei gefermenteerde specialiteiten, bloemen, verse pasta die ter plekke werd ‘gedraaid’, geurige koffie, ijsjes, sapjes, verse buffelmozzarella … Ons ontbijt hadden we haast onmiddellijk gevonden: een overheerlijke boekweit-bosbessenpannenkoek die ter plekke gebakken werd.

farmersmarket3
Omdat alle kraakverse groenten en vruchten mijn ogen uitstaken, gingen we tegen de middag opnieuw naar de markt om inkopen te doen voor de lunch: sappige, zoete tomaten, versgemaakte gazpacho, glutenvrij brood met olijven en rozemarijn, en de meest smaakvolle nectarines die ik ooit at.

farmersmarket1
Het aanbod op de markt was enorm en de kwaliteit van alles wat we proefden echt uitstekend. Zoveel lokaal geteeld voedsel dat recht van de boer of de producent bij de consument terechtkomt: ik droom er nog van!

 

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS