letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Philadelphia vegan

philadelphia
Philadelphia. De laatste etappe in ons reisje naar de Verenigde Staten. Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat Philadelphia geen stad is die je absoluut gezien moet hebben in je leven. Dat wij er wel stopten, heeft twee redenen. Eén: Philly – ook wel de city of brotherly love – ligt mooi tussen Washington DC, waar mijn Geliefde een concert speelde, en New York, dat we maar wat graag wilden verkennen. Twee: Philadelphia huisvest het grootste orgel ter wereld, in een winkelcentrum dan nog wel, en mijn Geliefde wilde dat uiteraard een keertje zien en horen. Daar kan ik hem trouwens alleen maar dankbaar om zijn. Want wow: de vegetarische of zelfs veganistische restaurantscène in Philadelphia is er eentje om u tegen te zeggen!

wannamaker organ philadelphia
Tegen alle verwachtingen in wordt deze blogpost dus langer dan die over New York en die over Washington. Eén restaurant sprong er gigantisch bovenuit, maar dat houd ik lekker tot het einde :-)

reading terminal market
Overdekte markt
Als foodie wilde ik beslist een kijkje nemen in de Reading Terminal Market, een overdekte markt in het centrum van Philadelphia met een lange geschiedenis. Je vindt er niet alleen lokale groenten, gebak, chocolade, vis, kaas, vlees en allerlei eetkraampjes, maar ook kookboeken en tafellinnen. Werkelijk alles om een geslaagd dinertje te organiseren dus. Leuk om er eens doorheen te lopen, maar geef mij toch maar een kleurrijke boerenmarkt in de openlucht.

psandco_philadephia
Puur, plantaardig, gezond
Biologisch, vegan en grotendeels glutenvrij. Bij Pure Sweets & Co eet je hyper gezond. Het restaurantje is mooi ingericht, met veel hout, planten en ‘botanische’ posters. Op het menu staan sapjes, soepen, sandwiches, salades, warme gerechten en verantwoorde zoetigheden. Ik smulde van summer rolls met een bijzondere abrikozendip en een sandwich basil pesto caprese, die bestond uit amandelbrood met misokaas, avocado, pesto en tomaten. De porties lijken klein, maar vullen goed. P.S. & Co is niet goedkoop en mijn omnivore Geliefde vond het een tikje te diehard gezond, maar ik genoot er lekker toch van.

Nog meer puur
Niet te verwarren met Pure Sweets is Pure Fare. Even gezond, even bio, even glutenvrij, maar niet volledig plantaardig of veganistisch. Pure Fare is een gezellig lunchplekje, maar is grotendeels gericht op take away. En dat was precies wat we deden: wat kleine snacks afhalen voor op de trein. Ik proefde van een zeer bijzondere vanillepudding op basis van pastinaak en van een graanvrije chocolate chip cookie.

honeygrow
Verse fastfood
Heel anders van sfeer is Honeygrow. Een keten van bruisende – voornamelijk take away – restaurants die salades en wokgerechten bereiden waarin verse, lokale groenten de hoofdrol spelen. Laat je niet afschrikken door de drukte die er heerst, want het concept is leuk: ofwel kies je uit een aantal salades en woks die Honeygrow heeft bedacht, ofwel stel je zelf je gerecht samen. Bestellen doe je aan een computer, dus stress is niet nodig ;-) Ik stelde een noedelwokje samen met edamame, broccoli, spicy tofoe, wortel, koriander, sesamzaad en een sausje. Mijn Geliefde koos voor een salade. Op een bankje op Rittenhouse square genoten we van onze goed gevulde bakjes. Honeygrow ontstond in Philadelphia, maar heeft intussen vestigingen in verschillende Amerikaanse steden.

lilpopshop
Verfrissing op een stokje
In Philadelphia maakten we net als in New York en Washington een paar hete dagen mee. Gelukkig bieden de ijsjes van Lil’ pop shop instant verfrissing. Handgemaakt op basis van verse, lokale ingrediënten. Wat wil een mens nog meer als het warm is? Lil’ pop shop heeft twee vaste locaties en een foodtruck die onder andere op markten opduikt.

nomad pizza philadelphia
Happy pizza
Bij Nomad bakken ze biologische pizza’s met – alweer! – zo veel mogelijk lokale ingrediënten. Wij waren er tijdens ‘happy hour’: een selectie van kleine pizza’s en drankjes wordt er dan geserveerd tegen gereduceerde prijs. De pizza’s zijn flinterdun en smaakvol. Als voorafje aten we verrukkelijke gefrituurde groenten met gerookte paprika en chili.

vedge philadelphia
Goddelijke groenten
Zoals ik al zei zou ik de klepper onder de veggie restaurants in Philly tot het laatst bewaren. Bij Vedge ga je niet zomaar even je buik vullen, naar Vedge ga je om je zintuigen op volle toeren te laten werken en te genieten van heerlijke groentecreaties. Vedge is honderd procent plantaardig en pure klasse.

Je krijgt drie lijstjes met gerechten, waaruit je er elk telkens eentje kiest. Een paar voorbeelden? Fancy radishes: kleine creaties op basis van radijs, die eruit zien als wondermooie sushi en kleine smaakexplosies geven in je mond. Of de koolraapfondue, die zo echt het ‘fonduegevoel’ oproept, dat ik nu zelf aan het experimenteren ben om iets gelijkaardigs op tafel te zetten (wordt vervolgd! ;-) ). Of Ssamjang glazed tofu: met gebrande miso en een puree van edamame.

Doordat de gerechtjes klein en verfijnd waren, hadden we nog plaats voor een dessertje. Gelukkig maar. Want mijn bosbessencheesecake (zonder kaas, welteverstaan) met citroengel en ijs van lavendel en maanzaad was een hemels besluit van dit etentje. Misschien is het wat overdreven om te zeggen dat Vedge de trip naar Philadelphia waard is, maar ben je ooit in de buurt, dan raad ik toch een kleine omweg aan.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS