letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in New York vegan

new york
Wie me volgt op Instagram had het wellicht al gemerkt: een poosje geleden staken mijn Geliefde en ik de oceaan over voor een bezoekje aan New York, Washington DC en Philadelphia. Hoog tijd voor een heuse blogpost!

Drie steden waar heel wat vegetarisch lekkers te proeven valt. Te veel voor één blogpost, dus ga ik van start met The Big Apple. De andere twee steden hebben jullie ongetwijfeld nog tegoed.

New York is een walhalla voor vegetariërs en veganisten. Mijn lijstje met opgesnorde restaurantjes was niet bepaald in verhouding tot de beperkte tijd die we hadden in de wereldstad. Het was dus een kwestie van keuzes maken. Keuzes die weleens beïnvloed werden door de afmattende hitte, de bereikbaarheid en de betaalbaarheid … Maar lekker gegeten hebben we!

Helaas leidde de hitte ons vooral naar binnen, waar airco de nodige verkoeling bracht, maar het licht doorgaans te miezerig was om goede foto’s te maken. Weinig beelden dus die het water in de mond doen lopen. Hopelijk brengen mijn woorden soelaas :-)

wholefoodsmarket
Ontbijt in het park

Omdat we een hotelkamer zonder ontbijt hadden geboekt, begon ons culinaire avontuur al ’s morgens vroeg. De eerste ochtend raakten we verzeild in Whole Foods Market, een gigantische biologische supermarkt met verschillende vestigingen in de stad. Whole Foods is meer dan supermarkt alleen: je kunt er ook een ‘bakje’ vullen aan een buffet met salades, warme gerechten, ontbijtgerechten … Daarnaast is er een keur aan verse broodjes en gebakjes en een koffiehoek. Alles wat je nodig hebt voor een eersteklasontbijt! Ik schepte meestal een bakje vol verse fruitsla en kocht er een potje cashewyoghurt bij. Nog een vegan cappuccino en – bij grote honger – een bosbessenbagel, en ik had genoeg energie om de New Yorkse straten te veroveren. O ja, de foto verklapt dat we er ook weleens een minireepje kochten van de geweldige Mast Brothers, chocolade uit Brooklyn.

central park
De vestiging waar wij gingen ligt vlak bij Central Park. Ideaal dus om je ontbijtpicknick mee te nemen naar een rustig bankje in het park. De tweede keer dat we er kwamen vonden we het buiten al te warm en bleven we in Whole Foods zelf, waar voldoende zitgelegenheid is om je maaltijd te verorberen.

beyond sushi
Meer dan sushi

Wie graag puur plantaardige sushi eet moet bij Beyond sushi zijn. Maar deze gezonde vegan snackbar zou niet Beyond sushi heten als er niet veel meer lekkers te ontdekken viel. Wij hadden niet zo’n zin in sushi, maar smulden wel van smaakvolle dumplings, salades en rice paper wraps. Beyond sushi werkt zo veel mogelijk met lokale, seizoensgebonden producten en gaat op zoek naar bijzondere smaakcombinaties. Onze ‘Nutty buddy‘-wrap was bijvoorbeeld gevuld met groene groenten, sobanoedels, wortelen, cashewnoten, avocado, tofoe, koriander en jalapeño-pindakaas, met daarbij een ponzusausje.

candlecafewest
Bij kaarslicht

Candle Café is een vaste waarde in ‘veganistisch New York’. Het restaurant opende voor het eerst zijn deuren in 1994 en serveert sindsdien puur plantaardige gerechten met lokale, biologische ingrediënten. Intussen zijn er drie vestigingen. Wij reserveerden een plekje in Candle West en genoten er bij kaarslicht van een heerlijk etentje.

Na een verfrissende gazpacho, smulde ik van gegrilde basilicumtofoe met een zomerse groentemelange, boerenkoolpesto en venkelsalade. Mijn Geliefde genoot van Seitan Piccata, een gerechtje dat ik zelf beslist eens wil proberen te maken. Om ons dinertje te besluiten, deelden we nog een zalige Cherry Crepe, met kokosroom, gemarineerde kersen en ‘dulce de leche’-ijs. Durft er iemand nog te beweren dat plantaardig eten geen pure verwennerij kan zijn?

dunwell
Opgelet: zoet en vet!

Meer zoete verwennerij vind je in New York uiteraard in de vorm van doughnuts. Al geruime tijd geleden ontdekte ik de website van Dun-Well Doughnuts, en ook al ben ik niet zo’n fan van de geglazuurde, gefrituurde gebakjes, deze vegan doughnuts wilde ik weleens een kans geven. Ze zijn namelijk niet alleen plantaardig, maar ook nog eens bio en handgemaakt. De verschillende smaakjes zien er bovendien ontzettend aantrekkelijk uit. Misschien waren mijn verwachtingen wat te hoog gespannen of misschien ben ik gewoon écht geen doughnutfan, want de gebakjes waren toch wat te vet en te zoet naar mijn zin. Maar goed, ik vermoed dat een doughnut vet en zoet móét zijn, wil hij de naam ‘doughnut’ waardig zijn. Dus ben jij een veganistische zoetekauw? Dan weet je waarheen ;-)

flatiron
Eataly

In de buurt van The Flatiron Building stapten we min of meer toevallig Eataly binnen, zonder te weten wat ons hier te wachten stond. Wow! Moeilijk om te beschrijven welke culinaire bedrijvigheid je hier aantreft, maar ik doe mijn best. Eataly is een supermarkt gespecialiseerd in Italiaanse producten. Maar dat is lang niet alles. Tussen de rekken met een interessant assortiment aan voedingswaren vind je namelijk tal van minirestaurantjes die klaarmaken wat je in de winkel kunt kopen. Zo heb je een restaurantje waar je pizza en pasta kunt proeven, eentje waar ze focussen op vlees, of vis, een ‘hoek’ waar je desserts eet, nog een apart ijssalon, een koffiebar …

Wij belandden in de pizzahoek, waar ik een prima Margherita verorberde. Een andere interessante plek voor vegetariërs is het Verdure-restaurantje, waar ze aan de slag gaan met seizoensgroenten. Ook veganisten kunnen hier terecht, al is de keuze aan puur plantaardig lekkers eerder beperkt. Laat je niet afschrikken door de enorme drukte in Eataly. Ze werken niet met reservaties: je meldt je gewoon aan voor een tafeltje en wacht even in de winkel tot het jouw beurt is. Tijdens het wachten is er hoe dan ook genoeg te zien.

Tot zover mijn terugblik op New York. Binnenkort komt veggie Washington eraan!

vrijheidsbeeld

3 Responses leave one →
 1. augustus 13, 2017

  Oh, heb zo’n zin gekregen om nog eens terug te gaan nu! Dan kan ik die adresjes van jou eens uitproberen :-)

 2. Anna permalink
  augustus 24, 2017

  Geweldig leuke blog! Ik zet ‘m onder mijn favorieten :)

 3. de groene prinses permalink*
  augustus 27, 2017

  Dank je wel, Anna!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS