letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Amandelmacarons met ‘aquafaba’ vegan

vegan amandel macarons Groene Prinses
Ook al verzamelde ik online al ettelijke recepten met aquafaba én proefde ik al aquafabacreaties van anderen, ik ging er tot enkele dagen geleden nog niet zelf mee aan de slag. Aquafaba is een wat mooier klinkende naam voor het vocht dat je vindt in bokalen of blikken kikkererwten. Vies? Hm, ik zou het ook niet opdrinken, maar klop het op en aquafaba wordt een wonderlijk goedje. Het ziet er niet alleen uit als opgeklopt eiwit, het kan in tal van gerechten exact dezelfde functie vervullen. Puur plantaardig eiwitschuim: wie wordt daar niet gelukkig van?

Koop je geen kikkererwten in bokaal of blik, maar week je ze zelf? Houd het weekvocht dan bij en kook het in.

Het recept dat me uiteindelijk echt overtuigde om aquafaba uit te proberen was dat voor Easy vegan macaroons van Minimalist Baker. Oh, wat zagen die er lekker uit! Ik ben alleen niet zo’n kokosmacaronfan, dus maakte ik er amandelmacarons van. En ik gaf ze een extra persoonlijke toets door wat oranjebloesemwater toe te voegen.

Verder volgde ik het recept zoals beschreven staat. Ik had wel flink wat meer gemalen amandelen nodig om de juiste ‘deegconsistentie’ te krijgen, allicht omdat kokosrasp meer vocht opneemt dan amandelen.

Ging jij al aan de slag met aquafaba? Wat zijn jouw favoriete recepten?

5 Responses leave one →
 1. juli 6, 2017

  Ik maakte er al chocomousse mee, lekker!

 2. de groene prinses permalink*
  juli 7, 2017

  Ja, dat proefde ik ook al eens. Ga het zeker ook eens zelf proberen!

 3. juli 7, 2017

  Ik heb er ook al veel recepten mee gepind, maar nog nooit zelf geprobeerd of geproefd. Dit ziet er alvast geslaagd uit!

 4. de groene prinses permalink*
  juli 8, 2017

  Zeker eens proberen, die aquafaba! Het werkt super goed! :-)

 5. juli 23, 2017

  Top recept! Ik ga het eens uitproberen. Dank voor het delen.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS