letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Salade met broccoli, kapucijners en tempé vegan

salade met kapucijners en tempe
Een succesvolle moestuinier zal ik allicht nooit worden. Succesvol in de zin van: tonnen groenten uit je tuin halen zodat je amper wat hoeft te kopen in de winkel. Als ik succes mag vertalen naar ‘juichend toekijken hoe alles groeit op mijn terras’ of ‘volop genieten van elk groen blaadje dat ik pluk’, dan ben ik wél succesvol ;-)

Sinds we in februari verhuisden, hebben we een terras en dat vulde ik gretig met een rijtje potten. Vanuit de keuken het terras op stappen en hier en daar wat plukken om mijn gerechten op te fleuren: ik zou het al niet meer kunnen missen. Ik hield het vooral bij kruiden en (eetbare) bloemen en blaadjes, maar als enorme peulvruchtenfan wilde ik toch ook een grotere uitdaging. Ik zou in twee potten kapucijnererwten zaaien. Want die dingen vind je amper in de winkel. Dat er op mijn terrasje veel te weinig zon komt voor ‘echte’ groenten negeerde ik dapper.

En gelukkig maar. Want ik was door het dolle heen toen het eerste groen de kop op stak. En op het moment dat de prachtige paarse bloemen tevoorschijn kwamen, was mijn experiment al geslaagd. De bloemen werden peulen en de peulen werden almaar dikker. Vorige week oogstte ik mijn eigen kapucijnererwten! Een handjevol gedopte erwten, meer niet. Maar ze smaakten onweerstaanbaar goed.

kapucijners Groene Prinses
Ik combineerde ze met broccoli, radijsjes, gebakken tempéstukjes en een mosterddressing. Met nog wat focaccia met tomaatjes en asperges erbij was ons feestmaal compleet.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 broccoli, in roosjes
• 1 bosje radijsjes
• een flinke handvol vers gedopte kapucijners of erwten

• 100 g gerookte tempé
• een mespunt gerookt paprikapoeder
• 2 el tamari
• 1 tl ahornsiroop
• olijfolie

voor de dressing:
• 1 tl mosterd
• 1 tl honing (of rijststroop voor veganisten)
• 1,5 el appelazijn
• 3 el olijfolie
• peper en zout

Zo maak je het
Verkruimel de tempé in een kommetje. Klop de tamari, de ahornsiroop en het paprikapoeder door elkaar en schenk het over de tempé. Roer goed en laat een poosje marineren.

Breng twee kookpannen met water aan de kook. Voeg wat zout toe als het water kookt. Blancheer de broccoliroosjes in de ene kookpan beetgaar (ca. 5 minuten). Blancheer de erwten of kapucijners in de andere pan tot ze net gaar zijn (3 à 5 minuten). Giet beide groenten af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat de groenten goed uitlekken.

Snijd de radijsjes in plakjes. Schik al de groenten in een slakom.

Klop de ingrediënten voor de dressing krachtig door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en schenk ze over de groenten.

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de tempékruimels al roerende krokant. Strooi ze over de salade en dien meteen op.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS