letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Panzanella met gekaramelliseerde venkel vegan

panzanella met venkel Groene Prinses

In de zomer dirigeert eenvoud mijn keuken. Mooie, zongerijpte groenten hebben niet veel nodig om heerlijk te smaken. Sappige tomaten, wat uitmuntende olijfolie, verse blaadjes basilicum en een vleugje fleur de sel: dé smaak van de zomer, wat mij betreft.

Een wat rijkere versie van zo’n simpele tomatensalade is panzanella. Jaren geleden, toen mijn blog nog in zijn kinderschoenen stond, postte ik daarvoor al eens een recept. Het leuke aan panzanella is dat je naar hartenlust kunt variëren. Mijn oorspronkelijke recept is nog altijd de basis waarvan ik vertrek, maar soms voeg ik een ‘extraatje’ toe. Onlangs maakte ik een versie met zachte, lichtjes gekaramelliseerde venkel erbij. En ik ben helemaal verkocht!

Om de dressing wat meer diepte te geven, voeg ik een scheutje ahornisroop toe. Niet-veganisten kunnen ook voor kruidige honing kiezen. Vind je dat extra zoet niet nodig? Laat het dan gewoon weg. Je panzanella zal nog altijd een zomerse smaakbom zijn.

Heb jij een favoriet zomerrecept? Maak je het weleens klaar voor vrienden, familie of buren? Neem dan deel aan de ‘zomerkeuken’ van Velt. Toon jouw zomerse maaltijd op Facebook en gebruik de hashtag #zomerkeuken op andere sociale media. Meer info vind je op de website van Velt.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 7 trostomaten (middelgroot)
• 1 flinke venkelknol
• een handjevol zwarte, ontpitte olijven
• 2 tl gezouten kappertjes (goed afgespoeld en uitgelekt)
• 1 teentje look (optioneel)
• 2 dikke sneden stevig brood van minstens een dag oud*
• een handjevol basilicumblaadjes
• olijfolie om in te bakken
• peper en lekker zout

voor de dressing:
• 1 el balsamicoazijn
• 2 el olijfolie van goede kwaliteit
• 1 tl ahornsiroop (of honing)

*Ik gebruikte zelfgebakken bruin speltbrood, maar gebruik wat je in huis hebt. Gebruik je stokbrood of ciabatta, neem dan wat meer sneetjes.

Zo maak je het
Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze, afhankelijk van de grootte, in vier of zes stukken. Doe ze in een grote kom.

Doe de olijven en de kappertjes bij de tomaten. Gebruik je een teentje look? Pers het dan uit over het tomatenmengsel.

Klop de ingrediënten voor de dressing krachtig door elkaar en schenk ze over de tomaten. Roer alles door elkaar.

Verwijder de voet en de harde stelen van de venkel en schil de buitenste vezels weg met een dunschiller. Snijd de knol overlangs in dunne plakken. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de venkelplakjes aan beide kanten tot ze goudbruin kleuren, heel zacht zijn en enigszins karamelliseren.

Schep de venkelplakjes op een bord en laat ze een beetje afkoelen.

Snijd de sneden brood in blokjes. Verwarm opnieuw wat olijfolie in de pan en bak de broodblokjes aan beide kanten goudbruin. Houd dit goed in de gaten, want brood verbrandt snel!

Snijd de venkelplakjes in reepjes en hussel ze samen met de broodkorstjes door de tomatensalade. Scheur er de basilicumblaadjes over en bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Let op: de kappertjes zijn ook al zout, dus proef voor je er te veel zout aan toevoegt.

Ik eet de salade het liefst lauwwarm of op kamertemperatuur. Serveer je hem te koud, dan komen de smaken niet goed tot hun recht.

One Response leave one →
  1. Literasa permalink
    juni 20, 2017

    Oh, ideaal voor dit warme weer! Bedankt :)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS