De afgelopen week aten we voor het eerst buiten, op het terras van ons nieuwe appartement. Het werd een ontspannen dinertje tussen bloempotten waarin kruiden, bloemen en andere spannende planten beetje bij beetje tot ontwikkeling komen. Terwijl we aten, zoemden bijen en hommels rond de bloemen van de klimhortensia en een merel wipte over de terrasmuur. Wat heerlijk om een terrasje te hebben, midden in de stad!
Op het menu? Een geurige tajine van boterbonen en warmoes met een zoete toets van rozijnen en halfgedroogde tomaatjes. Daarbij serveerde ik couscous en een wortelsalade. En jawel, de munt in de salade kwam uit eigen ’tuin’ ;-)
voor 2 personen
Ingrediënten
voor de tajine:
• 2 el olijfolie
• een grote bos warmoes of paksoi
• 250 g gare boterbonen (=reuzenbonen of gigantes) (uit blik of geweekt en gekookt)
• 1 flinke teen look, gepeld.
• 2 tl ras el hanout (een Marokkaanse kruidenmengeling)
• 400 g ‘grove’ tomatenpassata (passata rustica of gebruik in het seizoen verse tomaten)
• 3 dl lichte groentebouillon
• 4 el halfgedroogde tomaatjes (‘sunblushed’)
• 2 el donkere rozijntjes
• 1 tl milde chilivlokken (ik gebruik de Turkse ‘pul biber’)
• peper en zout
voor de wortelsalade:
• 4 middelgrote wortelen
• een handjevol verse korianderblaadjes
• een zestal verse muntblaadjes
• sap van een halve citroen
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 2 el pijnboompitten
Zo maak je het
Snijd de bladeren van de warmoes of paksoi en leg ze even apart. Was de stengels en snijd ze in stukjes.
Verwarm de olijfolie in een tajine of stoofpan. Voeg de warmoesstukjes toe en laat ze ongeveer vijf minuten stoven.
Was intussen de bladeren van de warmoes en zwier ze droog. Snijd de bladeren in reepjes. Voeg ze toe aan de stoofpan en laat ze in een paar minuten slinken.
Pers de look uit over de groenten en voeg de ras el hanout toe. Roer goed en laat weer een paar minuten stoven.
Voeg de passata, de bouillon, de boterbonen en de rozijntjes toe. Meng alles door elkaar. Zet het deksel op de pan of tajine en laat 15 tot 20 minuten stoven tot de warmoes of paksoi lekker zacht is.
Doe de halfgedroogde tomaatjes en de chilivlokken erbij en warm nog een paar minuten goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Terwijl de tajine gaart, maak je de wortelsalade. Schil de wortelen en rasp ze. Meng er het citroensap en de olijfolie door. Snipper de kruiden erover en kruid met peper en zout.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Strooi ze over de salade.
Serveer de tajine en de salade met couscous, brood of rijst.