Dit is een all time favourite van me. In het aspergeseizoen mag dit wat mij betreft elke week op het menu staan. Het gerecht is zo eenvoudig dat je wel met topingrediënten moet werken: kraakverse asperges, erwtjes recht uit de dop, geurige basilicum en een kneepje vinnige citroen.
Dit is een vegan versie, maar voor wie dat niet hoeft: wat pecorino of Parmezaanse kaas erbij is niet te versmaden.
voor 2 personen
Ingrediënten
• 250 à 300 g (spelt)capellini of andere pasta
• 500 g groene asperges
• een flinke handvol erwtjes, vers gedopt
• 1 grote teen look
• 2 dl (haver)room
• de geraspte schil van een halve citroen
• een kneepje citroensap
• peper en zout
• olijfolie
om te serveren:
• een handjevol verse basilicumblaadjes
• 2 el pijnboompitten, goudbruin geroosterd
• vegan ‘Parmezaanse kaas’ (een prima recept vind je hier; ik kies echter meestal voor een mix van sesamzaad, cashewnoten en pijnboompitten in plaats van louter cashewnoten)
Zo maak je het
Breng twee kookpannen met water aan de kook: een voor de pasta en een voor de asperges. Voeg als het water kookt een flinke schep zout toe.
Groene asperges hoef je niet te schillen zoals witte asperges. Maar je kunt met een dunschiller wel wat ‘verhoute’ stukjes weg schillen. Breek het vezelige uiteinde telkens af.
Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm en houd de kopjes apart. Doe de stukjes, zonder de kopjes, in het kokende water en laat ongeveer 5 minuten koken. Doe er daarna de kopjes en de doperwtjes bij en laat nog eens 5 minuten koken.
Kook intussen ook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
Terwijl de pasta en de groenten koken, maak je de saus. Verwarm een flinke eetlepel olie in een steelpannetje en fruit hierin de uitgeperste teen look. Let goed op dat de look niet aanbrandt! Blus met de haverroom en verwarm zachtjes. Voeg de citroenzeste en een kneepje sap toe. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.
Giet de asperges en de doperwten af en roer ze door de saus. Giet de pasta af en houd een beetje van het kookvocht opzij.
Roer de pasta door de saus en voeg, als het geheel niet smeuïg genoeg is, wat van het kookvocht toe. Schenk er ook nog een scheutje kwalitatieve olijfolie bij.
Schep de pasta in warme borden en bestrooi met gescheurde blaadjes basilicum, geroosterde pijnboompitten en vegan ‘Parmezaanse kaas’.
Hm, dit ga ik zeker eens uitproberen!