letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


De lekkerste veggierecepten met kool

kool Groene Prinses1
Het is hier geruime tijd stil geweest. Dat heeft alles te maken met het kopen en verkopen van een appartement, een hele hoop rompslomp en een verhuis. Maar nu is dat allemaal achter de rug. Mijn Geliefde en ik wonen in een nieuw appartement: een beetje ruimer, een beetje lichter én met een terrasje waar ik voorzichtige tuinexperimenten kan uitvoeren.

In mijn keuken moet ik nog een beetje wennen en ontdekken. Onze fantastische Smeg hebben we moeten achterlaten, maar onze nieuwe keuken is dan weer gezelliger en grenst aan het eerder genoemde terras. Ik droom er al van om tijdens het koken verse kruiden te plukken … Op een lichte dag maak ik beslist eens foto’s.

Maar nu wil ik het eigenlijk over iets heel anders hebben. Over kool. Boerenkool, bloemkool, wittekool, spitskool en spruitjes. Waarom? Omdat kolen een stuk veelzijdiger zijn dan veel mensen denken, omdat er in elk seizoen wel van een bepaalde kool  te genieten valt en omdat Broederlijk Delen een heuse koolwedstrijd organiseert om hun vastencampagne in de kijker te zetten. Daarover straks meer. Eerst tijd voor mijn favoriete vegetarische koolrecepten.

kool Groene Prinses3

Boerenkool en savooikool
Deze kolen met donkergroen blad zorgen in de winter en de prille lente voor een flinke dosis vitaminen op je bord. Ze doen het erg goed in ‘stoemp’. Of heb je het liever wat minder klassiek? Maak dan mijn pizza bianca met savooikool en scamorza of speltsoep met boerenkool en miso.

Wittekool en spitskool
Wittekool kennen we allemaal. Spitskool is een wat zachtere en zoetere variant met, hoe kan het ook anders, een spitse top. In tegenstelling tot wittekool is spitskool eerder een zomergroente. Ruil de spitskool gerust in voor wittekool in mijn recept voor piroshki. Voor wie nog een beetje geduld heeft om te wachten op de zomer, is de spitskoolsalade een aanrader. En in de oppeppende pinda-koolsoep doen beide kolen het uitstekend.

Bloemkool
Bij het begin van de lente duiken de eerste bloemkolen op. Ik eet bloemkool het liefst als bloemkoolcouscous. Je kunt op dit recept trouwens eindeloos variëren. Bloemkool voelt zich ook prima thuis in een zachte curry met kokos en kikkererwten.

kool Groene Prinses2

Vergeet de kleintjes niet
Ook spruitjes zijn kolen, maar dan in miniversie. Spruitjes zijn een beetje ondervertegenwoordigd op mijn blog. Slechts één recept, maar wel een toppertje, al zeg ik het zelf. Super simpel en toch verrassend. Met mijn kerrie-spruitjesbeleg overtuig je volgens mij zelfs tal van grote en kleine ‘spruitjeshaters’!

Hippe kool zoekt creatieve kok
Heb jij ook een favoriet koolrecept waar je trots op bent? Broederlijk Delen lanceert de wedstrijd Hippe kool zoek creatieve kok. Verzin een gerecht met kool en zend dat tussen 1 maart en 15 april in via de website van Broederlijk Delen. Je kunt een etentje voor twee winnen in De Superette.

Elk jaar zet Broederlijk Delen een aspect van haar werking in de kijker tijdens de vasten. Dit jaar roept Broederlijk Delen massaal op om de boeren in Burkina Faso te steunen. Want met een regenseizoen van slechts vier maanden is het voor de boerenfamilies een uitdaging om hun gezin te eten te geven. Ze werken keihard om te overleven. Omdat de kool in Burkina Faso een alledaagse en zelfs hippe groente is, gebruikt Broederlijk Delen de kool om haar campagne in de kijker te zetten. Allemaal aan de slag met hippe kool dus!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS