letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Boedapest

boedapest
Om een of andere reden, die ik nog niet precies heb kunnen achterhalen, tellen grote steden in voormalige Oostbloklanden opvallend veel vegetarische adresjes. Eerder at ik al heerlijk vegetarisch in Sint-Petersburg, Warschau en Berlijn. Vorige week mocht ik de vegetarische troeven van Boedapest ontdekken.

Helaas was het in de meeste restaurantjes behoorlijk donker en buiten flink bewolkt. Mijn foto’s geven daardoor niet de beste impressie …

Hongaarse smaken, 100% vegan

Laten we meteen beginnen met dé topper. Napfényes Étterem serveert louter plantaardige gerechten, maar doet dat op zo’n verrukkelijke manier dat zelfs menig vleeseter hier duimen en vingers zal aflikken. De keuze in dit restaurant is overweldigend: soepen, salades, pizza, pasta, ‘raw food’-gerechten en – tot mijn grote vreugde – een reeks typisch Hongaarse gerechten.

Als ik op reis ga, probeer ik heel graag lokale specialiteiten uit, maar als vegetariër is dat vaak niet vanzelfsprekend. Wel dus bij Napfényes. Ze maken veganistische versies van Hongaarse klassiekers. Om te beginnen genoot ik van goulash (in Hongarije is dat een soep en dus geen stoverij zoals wij die kennen) en daarna smulde ik van gevulde kool op een bedje van zuurkool, met gebakken seitan en sojaworstjes erbij. Stevige kost die perfect bij het frisse weer paste. Mijn geliefde deed zich te goed aan geroosterde seitan met paprika en aardappelen.

Napfényes heeft twee vestigingen: een gloednieuwe, moderne zaak in het centrum, vlakbij Ferenciek Tere, en een oudere zaak in een kelder aan de Rózsa utca. De nieuwe zaak is ongetwijfeld de grootste aanrader: het interieur oogt een stuk gezelliger en het aanbod is groter. Deze zaak heeft ook een patisserie met een verbluffende keuze aan veganistische gebakjes. Helaas zaten onze buikjes al te vol om ervan te proeven …

pizza-napfenyes-boedapest
Omdat we toevallig in de buurt van de Rózsa utca waren probeerden we ook de andere vestiging uit. Qua interieur misschien wat minder bijzonder, maar op vlak van eten ook weer prima. Ik at er een pizza van speltdeeg met veganistische kaas. Even lekker als het ‘origineel’? Hm, misschien net niet … Maar voor veganisten die kaas missen zijn de pizza’s van Napfényes beslist een aanrader!

Snelle hap

Vega city is wat minder indrukwekkend dan Napfényes, maar toch een fijn adresje voor een snelle veganistische hap. Elke dag staan er andere gerechten op het menu. Je bestelt aan de toog wat je wilt eten en kiest daarna een plekje uit.

Wij proefden van een pasta met geroosterde groenten, gember en tofoe. Best lekker van smaak, maar onze porties waren helaas niet echt warm.

Smeuïge hummus, kraakvers brood

Hummus bar is een keten in Boedapest met een flink aantal vestigingen. Er wordt weliswaar ook wat vlees geserveerd, maar vegetariërs en veganisten komen hier probleemloos aan hun trekken.

hummusbar-boedapest
Het concept? Je bestelt een bord hummus, met toevoegingen naar wens. Mijn geliefde koos voor een versie met falafel, ik voor een met extra gekookte kikkererwten. De hummus was ongelofelijk romig en de falafelballetjes waren perfect gekruid. Daarnaast verorberden we nog een salade van wortel en koriander.

Bij de hummus komt overheerlijk ovenvers ‘laffa’ brood om te dippen. Van op mijn plekje keek ik recht op de man die dit brood non-stop stond te bakken. Het brood komt dus echt letterlijk van de oven op je bord terecht. Zalig!

hummusbar-boedapest-2
Hummus bar mag dan wel een druk fast food-sfeertje hebben, de gerechten zijn super vers en bijzonder smakelijk.

Terug naar de belle époque

De Hongaren eten graag en veel gebakjes, denk ik. Want je vindt in Boedapest een groot aantal stijlvolle cafés waar je van decadente taartjes kunt genieten. Een zeer mooie plek om je taartvorkje in een gebakje te prikken is het Bookcafé. Het bevindt zich op de eerste verdieping van de Alexandra boekwinkel in de vroegere Paris Department Store.

bookcafe-boedapest
Dit café flitst je onmiddellijk naar de tijd van de belle époque. Grote spiegels en lusters en een waanzinnig gedecoreerd plafond zorgen ervoor dat je meer naar het interieur kijkt dan naar het taartje op je bord. De taartjes zijn hier trouwens niet geschikt voor veganisten: veel room, crème, eieren … Gewoon een kopje thee drinken en genieten van de omgeving kan natuurlijk ook ;-)

Nog meer mmmm …

Helaas vertoefden we slechts korte tijd in Boedapest, waardoor ik lang niet alle veggie adresjes heb kunnen uittesten. Een reden om nog eens terug te gaan! In Boedapest eet je trouwens, naar onze westerse maatstaven, héél goedkoop. Bijzonder moeilijk om je niet volledig te laten gaan dus ;-)

Tot slot nog twee typisch Hongaarse dingen die mijn foodie-hart sneller doen slaan: in haast elk café of restaurant serveren ze huisgemaakte limonade (meestal niet overdreven zoet en ook weer spotgoedkoop) en het paprikapoeder is om euforisch van te worden.

Zeg niet zomaar paprikapoeder tegen Hongaars paprikapoeder. Dat laatste heeft namelijk een voortreffelijke, robuuste smaak en een betoverende kleur. Van ‘gewoon’ paprikapoeder dat je bij ons in de winkel koopt, was ik nooit echt fan. Maar nu ik een blikje Hongaars paprikapoeder mee naar huis heb, moet ik me inhouden om het niet elke dag te gebruiken.

markt-boedapest
Een leuke plek in Boedapest om dat paprikapoeder te kopen is de Centrale Markthal, een prachtig gebouw dat dateert van 1897. Deze grote overdekte markt herbergt tientallen kraampjes met paprikapoeder, Hongaarse wijnen, verse groenten, ingemaakte groenten, jam en (eerlijk is eerlijk) veel vlees. De markt trekt behoorlijk wat toeristen, maar het blijft leuk om er eens rond te neuzen.

In een volgende blogpost ga ik aan de slag met mijn paprikapoeder! Tot dan! :-)

9 Responses leave one →
 1. oktober 23, 2016

  Ik krijg reiskriebels (en honger) als ik dit lees!

 2. oktober 23, 2016

  Ik heb ooit, jaren geleden, overheerlijk vegetarisch gedineerd in Budapest bij het restaurant dat de Hare Krsna’s daar uitbaatten. Ik herinner het me nog goed omdat er zo veel keuze was, dat ik niet wist wat nemen, en de ober me uiteindelijk het “harmonious” menu aanraadde: superlekker!
  Mij hebben ze altijd verteld dat de vele veggie opties in de oostbloklanden te maken hadden met “goedkope” (want zonder duur vlees) en toch stevige kost voor de werkmens. In Polen heb je bv veel bar mleckzi’s (melk bar) waar je een dagschotel plus een glas melk krijgt aan een heel democratische prijs, en die bars zijn standaard vegetarisch…

 3. de groene prinses permalink*
  oktober 23, 2016

  @Literasa: de vliegtuigtickets waren ook heel betaalbaar ;-) Al raad ik misschien toch eerder aan om eens in het voorjaar te gaan. Wij kregen alleen maar een bewolkt Boedapest te zien…

  @ Krol: dat vegetarisch eten doorgaans goedkoper is, lijkt me inderdaad wel een plausibele verklaring… Om een of andere reden houdt iets me altijd tegen om in de restaurants van de Hare Krishna’s binnen te stappen, al kan ik best geloven dat ze er lekker eten serveren!

 4. oktober 23, 2016

  Napfényes Étterem vonden wij een paar jaar geleden ook geweldig! We moesten wel goed zoeken waar het zat. Erg tof dat ze nu een tweede vestiging hebben :)

 5. de groene prinses permalink*
  oktober 23, 2016

  Voor die tweede vestiging moet je zeker nog eens terug gaan! ;-)

 6. oktober 24, 2016

  Oooooh, Boedapest! <3 Ooooh, Napfényes Étterem! <3 Wij waren vorig jaar in augustus 10 dagen in Boedapest en zijn een paar keer bij Napfényes gaan eten, want inderdaad, zo hard de max. Ik liet gelukkig wel een klein plaatsje over voor een vegan ijsje – zo lekker! :)

  Ik verschoot er toen enorm van hoe groot het aanbod veggie en vegan was. Om de een of andere reden dacht ik dat dat soort landen eerder 'achter' zou liggen, maar het tegendeel is waar.

 7. de groene prinses permalink*
  oktober 24, 2016

  @Kelly: ja, qua veggierestaurantjes kunnen we vaak nog veel leren van die landen …

 8. oktober 31, 2016

  Mooie foto’s, die kikkerwten met hummus zien er heel lekker uit. Mijn zus en mama zijn een jaar geleden ook in Boedepest geweest & toen zijn ze gaan eten in Nobu. De andere plekjes weet ik niet meer maar ze hadden daar goed vegetarisch gegeten.

  -xo Sara

 9. de groene prinses permalink*
  oktober 31, 2016

  Ja, die hummus was echt heel lekker! :-) Oh, ik wist helemaal niet dat er een Nobu-restaurant is in Boedapest! Iets voor de volgende keer ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS