letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Geurige goulash met seitan en bonen vegan

goulash-groene-prinses
Een hele tijd geleden postte ik een gerecht dat ik Tofoe met een Hongaarse twist noemde en ik schreef dat het enigszins gebaseerd was op goulash. Tja. Nu ik in Hongarije ben geweest, weet ik wel beter.

Begrijp me niet verkeerd, mijn tofoe met een Hongaarse twist is absoluut een smakelijk gerecht! Maar het leunt eerder aan bij het Hongaarse gerecht paprikás (al had ik daarvoor uiteraard Hongaars paprikapoeder moeten gebruiken), dan bij goulash. Paprikás is een soort van stoverij waarbij vlees en groenten op smaak worden gebracht met veel paprikapoeder. Goulash kennen we hier ook als een stoverij, maar in Hongarije is het een (stevig gevulde) soep.

Traditionele goulash bevat vlees, al vind je ook in Hongarije varianten met bonen. Mijn versie met seitan én bonen verenigt het beste van twee werelden ;-) Deze soep is behoorlijk stevig; je eet ze dan ook eerder als maaltijd dan als voorgerecht. Serveer er eventueel nog wat knapperig brood bij.

Hongaars paprikapoeder geeft deze soep een voortreffelijke smaak en kleur. Kun je het nergens vinden? Dan kan ander kwalitatief paprikapoeder natuurlijk ook.

Het tomaten- en paprikaseizoen loopt ten einde, maar ik wilde er nog één keer volop van genieten. In de winter kun je verse tomaten vervangen door tomaten uit blik of bokaal. Of je laat ze, net als de paprika’s, gewoon weg. Voeg in de plaats winterse groenten als pastinaak of kool toe. De soep dankt haar rode kleur vooral aan het paprikapoeder, niet aan de rode groenten!

voor 2-4 personen

Ingrediënten
• 2 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 3 kleine wortelen
• 2 raapjes
• 2 rode paprika’s
• 1 teen look
• 4 grote of 6 kleine aardappelen
• 250 g gare bonen (ik gebruikte bruine borlotti, maar kies wat je lekker vindt of in huis hebt!)
• 150 g seitan, in blokjes gesneden
• 1 flinke el Hongaars paprikapoeder
• 1 l warme groentebouillon
• 2 laurierblaadjes
• 4 tomaten
• peper en zout
• een bosje verse peterselie, gehakt

Zo maak je het
Verwarm de olie in een ruime kookpan en stoof de snippers ui tot ze glazig zijn.

Schil intussen de raapjes en de wortelen en snijd ze in blokjes. Ontdoe de paprika’s van de zaadlijsten en de steel, en snijd ze eveneens in blokjes.

Doe de groenten bij de uisnippers. Pers de teen look erboven uit en laat alles, met het deksel op de pan, enkele minuten stoven.

Schil de aardappelen en snijd ze in niet al te kleine blokjes. Doe ze bij de groenten in de pan en voeg ook de seitan, het paprikapoeder, de bouillon en de laurierblaadjes toe.

Zet het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten en aardappelen beetgaar zijn.

Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd ze in stukjes. Voeg ze samen met de bonen bij de soep en laat alles nog 5 tot 10 minuten koken.

Breng de soep op smaak met peper en zout, en roer er de gehakte peterselie door.

8 Responses leave one →
  1. oktober 31, 2016

    Hmm ziet er overheerlijk uit. Mijn moeder heeft ook een gelijkaardig recept, alleen gaan er daar geen raapjes in. Best wel een aanrader want dan heb je wat extra groentjes. & wij gebruiken tofu, maar seitan is even lekker :)

    -xo Sara

  2. de groene prinses permalink*
    oktober 31, 2016

    Een versie met tofoe lijkt me ook heel lekker!

  3. oktober 31, 2016

    Gemaakt en supergoedgekeurd! Deze komt hier zeker nog op tafel! Dank je voor alweer een geslaagd recept :)

  4. november 4, 2016

    Ziet er erg lekker uit! Ik vroeg me af welke seitan jij gebruikt? Ik heb nog maar 2 keer seitan gekocht in m’n leven (en het al 1 keer wanhopig zelf proberen maken), maar ik vind de textuur altijd zo vies rubberachtig aandoen. Bestaat er niet-rubberige seitan of is die textuur er gewoon eigen aan en moet ik dan besluiten dat ik het gewoon niet lust?

  5. de groene prinses permalink*
    november 5, 2016

    @Kelly: fijn dat het gesmaakt heeft!

    @Anne-Sophie: er bestaan grote verschillen tussen diverse ‘merken’ seitan. Ik vind ook dat veel seitan rubberachtig smaakt. Goede seitan is niet te vast van textuur en sappig. Ik gebruik bijna altijd seitan van het merk Bertyn (en omwille van een lichte tarwe-intolerantie vooral de speltseitan). Deze seitan vind ik lekker van textuur. Enige nadeel: hij is behoorlijk prijzig. Je vindt hem in natuurwinkels. Als seitan echt niet je ding is, kun je de suggestie van Sara volgen en tofoe gebruiken.

  6. januari 11, 2017

    Dit ziet er heerlijk uit ! Ik heb zelf nog nooit goulash gegeten, met of zonder vlees maar deze wil ik wel eens uitproberen !

Trackbacks and Pingbacks

  1. Wat maak je met een groentepakket? #2 - I ♥ Eco
  2. 40 dagen plantaardig, een update #2 - I ♥ Eco

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS