letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Speltfocaccia & artisjok-boterbonenhummus vegan

artisjokhummus met focaccia Groene Prinses
Je zou het niet meer echt verwachten na de afgelopen dagen, maar het wordt toch nog écht een beetje zomer. En wel dit weekend. Daar hoort wat mij betreft wat mediterrane flair bij. Knapperige focaccia, smaakvolle hummus, een tafeltje op het terras, een glaasje wijn … Je snapt het plaatje wel, niet? ;-)

Dat je eindeloos kunt variëren op hummus, moet ik je ongetwijfeld niet meer vertellen. Ik ben een reuzefan van reuzenbonen of boterbonen, dus gebruik ik die in plaats van kikkererwten. En op artisjok ben ik altijd stapelgek geweest. Een gedroomde combinatie dus!

De focaccia maak je zonder te kneden en dat is mooi meegenomen als het warm is. Een beetje geduld heb je wel nodig en je moet eraan denken om op tijd je deeg klaar te maken. Het vleugje boekweitmeel geeft een heerlijke volle smaak aan het brood.

Dit is een voortreffelijk ‘hapje vooraf’, maar geef er nog een salade bij en je hebt een complete maaltijd.

speltfocaccia Groene Prinses
voor 2-4 personen (afhankelijk van wat je er nog bij eet)

Ingrediënten

voor de focaccia:
• 150 g speltmeel (ik gebruik een mengeling van 1/3de volkoren en 2/3de wit)
• 25 g boekweitmeel
• 1/3de tl droge gist
• 2/3de tl zout
• 1 el olijfolie
• 1 tl rozemarijn
• zoutvlokjes

voor de hummus:
• 250 g gare boterbonen (=reuzenbonen, gigantes) (uit blik, of geweekt en gekookt)
• 1 bokaal artisjokhartjes op olie
• 1 tl tahin
• het sap van een halve citroen
• 1 dl olijfolie
• een handjevol basilicumblaadjes
• peper en zout
• 1 teentje look, grof gehakt (optioneel)

Zo maak je het
Doe het spelt- en boekweitmeel in een grote kom. Roer de droge gist en het zout erdoor. Voeg beetje bij beetje lauwwarm water toe, ongeveer 1,5 dl in totaal. Roer alles snel door elkaar. Soms heb je wat meer of wat minder water nodig. Je deeg moet behoorlijk plakkerig en vochtig zijn, maar ook weer niet té nat. Dek het deeg af met plasticfolie of een deksel en laat het minstens 8 uur rijzen op een warme plaats.

Na die eerste rijstijd, bekleed je een vierkante bakvorm (ca. 20 bij 20 cm) met bakpapier. Strooi wat bloem op je aanrecht en kieper het deeg erop. Bestrooi het deeg ook langs de bovenkant met bloem. Duw het voorzichtig tot een platte vierkante lap. Vouw dan elke zijde een keer naar binnen, zodat je weer een vierkant krijgt. Leg dit met de naad naar onderen in de bakvorm. Dek de vorm af en laat het deeg nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 240° Celsius.

Bestrijk het deeg met olijfolie. Duw met je knokel kuiltjes in het deeg. Strooi rozemarijn en zoutvlokjes over het deeg.

Zet het brood gedurende 10 à 15 minuten in de warme oven, tot het goudbruin en gaar is.

Laat het een beetje afkoelen op een rooster.

Terwijl het brood bakt, maak je de hummus. Haal de artisjokjes uit de olie. Doe ze samen met de bonen, de tahin, het citroensap, de look (als je die gebruikt) en de basilicum in een keukenmachine. Mix alles fijn. Voeg dan beetje bij beetje de olijfolie toe en mix tot je een smeuïge brij hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de focaccia – nog enigszins lauw – met de hummus. Smakelijk!

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS