letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Maisfritters met kokostzatziki vegan

Maisfritters met kokostzatziki Groene Prinses
Al sinds mijn kindertijd vind ik het heerlijk om mijn tanden in een jonge, perfect gegaarde maiskolf te zetten. Die zoete, knapperige korrels zijn voor mij het toppunt van het oogstseizoen. Maar verder ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n maisfan. Maiskorrels uit blik doen me denken aan trieste salad bars zonder inspiratie.

Voor één maisgerechtje maak ik echter een uitzondering: pannenkoekjes of fritters! (fritter is het Engelse woord voor beignet, maar dekt volgens mij beter de lading dan beignet…)

Met een lekker dipsausje erbij zijn deze fritters heerlijk als hapje of voorgerechtje. Geef je er een rijke salade bij, dan heb je meteen een complete maaltijd.

Door tzatziki met kokosyoghurt in plaats van ‘gewone’ yoghurt te maken, krijgt hij een exotisch tintje dat perfect past bij de enigszins oosterse fritters. En het gerecht wordt zo meteen vegan-proof!

voor ca. 2-4 personen (afhankelijk van wat je er nog bij serveert)

Ingrediënten
200 g gare maiskorrels (vers van de kolf, of diepvries of uit bokaal)
• 50 g kikkererwtenmeel
• 1 chilipeper, zonder pitjes en fijngehakt
• een handjevol korianderblad, gehakt
• 0,5 tl paprikapoeder
• 0,5 tl kurkuma
• 0,5 tl bakpoeder
• 1 dl water
• 1 tl olijfolie (+ extra om te bakken)
• peper en zout

voor de tzatziki:
• 1/2 komkommer
• 150 g kokosyoghurt
• ca. 10 muntblaadjes, gesnipperd
• 1 teentje look, geperst
• 1 el olijfolie
• peper en zout

Zo maak je het
Meng het kikkererwtenmeel met het paprikapoeder, de kurkuma en het bakpoeder. Roer er beetje bij beetje het water door, tot je een egaal beslag hebt.

Meng er vervolgens de olijfolie, de maiskorrels, de chilipeper en het korianderblad door. Breng op smaak met flink wat peper en zout.

Laat het beslag eventjes rusten.

Rasp de komkommer of snijd hem in piepkleine blokjes. Probeer er zo veel mogelijk water uit te persen en giet dat weg.

Meng de komkommer met de yoghurt, de olijfolie, de look en de muntblaadjes. Breng op smaak met peper en zout. Zet de tzatziki in de koelkast.

Laat een koekenpan goed heet worden, anders blijven de fritters plakken. Schenk er ruim olijfolie in en laat er telkens een flinke eetlepel beslag in vallen. Keer de pannenkoekjes om als de bovenkant ‘droog’ is en de onderkant goudbruin. Bak ook de andere kant goudbruin.

Eventueel kun je ook lepels beslag frituren in een frietketel. Kijk wel uit voor ‘ploffende’ maiskorrels! (ook in een gewone pan kunnen ze ploffen)

Laat de fritters uitlekken op keukenpapier en serveer ze onmiddellijk met de tzatziki.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS