Van een vriendin kreeg ik enkele weken geleden een mooie groene taartschaal cadeau. Die moest natuurlijk ingewijd worden! Dit aardbeientaartje met een kruimelige bodem, een chocoladelaag en romige kokosvulling leek me ideaal.
De taart is 100 procent plantaardig. Het deeg is bovendien gemaakt van boekweit, haver en cashewnoten, zodat ook mensen met een glutenintolerantie ervan kunnen smullen.
Vier de zomer en geniet!
voor 4 personen (of 2 gulzige genieters)
Ingrediënten
voor de taartbodem:
• 50 g boekweitmeel
• 50 g (glutenvrij) havermeel (ik maal havermout fijn met een keukenmachine)
• 50 g cashewnoten (fijngemalen)
• 50 g kokosolie, gekoeld
• 2 el ahornsiroop
• eventueel een beetje ijskoud water
voor de chocoladeganache:
• 40 g pure chocola, in stukjes
• 4 el kokosmelk
voor de kokosroom:
• 1 blik van 400 g volvette kokosmelk (minstens 8 uur gekoeld!)
• 3 el ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker
• 1 vanillestokje
• een 20-tal aardbeien, gehalveerd
Zo maak je het
Zet het blik kokosmelk een nachtje of minstens 8 uur op voorhand in de koelkast. Het is belangrijk om echt vette kokosmelk te gebruiken, zonder emulgatoren en verdikkingsmiddelen.
Meng voor het deeg boekweitmeel, havermeel en fijngemalen cashewnoten. Meng er in de keukenmachine de kokosolie in brokjes door, tot je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg de ahornsiroop toe en kneed snel tot je een samenhangend deeg hebt. Is je deeg te droog of te brokkelig? Voeg dan een heel klein beetje ijskoud water toe.
Rol het deeg tot een bol, wikkel het in plasticfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 175° Celsius. Bekleed een taartvorm (ca. 20 cm doorsnede) met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast. Duw het enigszins plat en leg het in je taartvorm. Duw het deeg vervolgens beetje bij beetje uit tot de bodem van de taartvorm bedekt is en je een opstaande rand van deeg hebt.
Zet de taartvorm ongeveer 20 minuten in de oven, of tot je een goudbruine taartbodem hebt. Laat vijf minuten afkoelen in de vorm. Haal de taartbodem dan met bakpapier en al uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taartrooster.
Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg dan beetje bij beetje de 4 eetlepels kokosmelk toe en roer telkens goed.
Schep de chocoladeganache in de afgekoelde taartbodem. Laat de ganache eerst even buiten de koelkast afkoelen en zet de taart vervolgens in de koelkast, zodat de ganache verder kan opstijven.
Haal het blik kokosmelk uit de koelkast. Als het goed is, vormt zich bovenaan in het blik een stevige vette kokoslaag en bevindt al het kokoswater* zich onderaan in het blik. Schep de vette laag er voorzichtig af, zonder dat ze zich met het waterige deel mengt. Doe het kokosvet in een maatbeker samen met de suiker. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe ze bij het kokosvet. Klop met een elektrische garde op tot het kokosvet de consistentie van slagroom heeft.
Schep deze kokosroom op de chocoladeganache. Verdeel de halve aardbeien erover en serveer de taart onmiddellijk.
(* gebruik het kokoswater in een smoothie of soep)
Hmm, dat ziet er heerlijk uit, die ga ik zeker eens maken! :-)