letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Fleurige veggiebowl vegan

kleurrijke veggie bowl Groene Prinses
Ik vind een ‘bowl’ een geweldig maaltijdconcept: je neemt een grote kom en je vult die met allerlei lekkers. Simpel, toch? Soms wel en soms niet … Want eigenlijk maak je zo’n bowl zo complex als je zelf wilt. Gewoon wat rijst of andere granen met een lekkere curry erbij is al voldoende om over een ‘bowl’ te spreken. Maar in de meest smakelijke kommen komen wat mij betreft verschillende minigerechtjes (warm én rauw) samen.

Je kunt variëren zoveel je maar wilt! Ik maak in deze versie gebruik van typische voorjaarsgroenten: geroosterde jonge wortelen en gepekelde radijsjes op een bedje van jonge spinazie. Daarbij komen kruidige kikkererwten – het is belangrijk om echt héél lekker kerriepoeder te gebruiken! – en orzo met koriander-pindapesto (gebruik gerust jouw favoriete pestorecept in de plaats). Ik gebruik graag halfvolkoren biologische speltorzo (in het Italiaans heet orzo ook wel ‘semini’), maar kies ook hier beslist voor de pasta die je zelf het lekkerst vindt. Liever geen pasta? Kies dan voor quinoa, rijst, gekookte aardappelen, boekweit of wat je maar wilt …

Oké, toegegeven, zo’n bowl is wat meer werk dan een eenpansgerecht, maar als je goed plant, valt het echte reuze mee. Terwijl de radijsjes marineren en de worteltjes roosteren in de oven, heb je rustig de tijd om de andere dingen klaar te maken.

voor 2 bowls

Ingrediënten
voor de gepekelde radijsjes:
• 15-tal radijsjes
• 2 el rijstazijn
• 1 tl rijststroop
• een flinke snuf zout

voor de wortelen:
• 20-tal fijne, jonge wortelen (al dan niet geschild)
• 3 el olijfolie
• peper en zout

voor de orzo met pesto:
• 150 g orzo (of andere kleine pasta)
• een flinke bos korianderblad
• 2 el ongezouten pinda’s
• 1 teen look
• sap van een halve limoen of citroen
• olijfolie
• peper en zout

voor de kikkererwten:
• 200 g gare kikkererwten
• 1 chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
• 1 tl kokosolie
• 1 el kerriepoeder
• 1 el tamari (of andere sojasaus)
• een scheutje water

• 2 handenvol jonge spinazie of jonge slablaadjes, gewassen

Zo maak je het
Roer in een kommetje de rijstazijn, de rijststroop en het zout door elkaar. Snijd de radijsjes in stukjes en laat ze marineren in de azijndressing.

Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Gebruik je erg jonge wortelen, halveer ze dan gewoon. Zijn je wortelen wat dikker, snijd ze dan nog eens overlangs doormidden. Hussel de wortelen in een braadslee met de olie, en peper en zout door elkaar. Zet de braadslee in de hete oven en laat de wortelen ongeveer 30 minuten roosteren, of tot ze heerlijk zacht zijn. Roer ze om de tien minuten door elkaar.

Breng een pan met water aan de kook voor de pasta.

Mix voor de pesto koriander, pinda’s, look en limoen- of citroensap fijn. Voeg dan beetje bij beetje olijfolie toe, tot je de gewenste consistentie krijgt. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de orzo of andere pasta in het kokende water en kook beetgaar.

Verhit intussen de kokosolie in een steelpannetje. Voeg de chilipeper toe en roerbak hem een minuut. Voeg de kikkererwten, het kerriepoeder, de tamari en een klein scheutje water toe. Roer en warm alles een paar minuten goed door.

Giet de pasta af en roer de pesto erdoor. Haal de wortelen uit de oven.

Schik in een grote kom een hoopje pasta naast een hoopje kikkererwten. Leg er een handvol spinazieblaadjes bij en schep daarop wat gepekelde radijsjes. Schik de geroosterde wortelen erbij. Herhaal dit voor de tweede kom en dien onmiddellijk op.

2 Responses leave one →
  1. mei 30, 2016

    Dit klinkt wel heel lekker. Het lijkt inderdaad wel wat werk maar een aantal dingen kun je volgens mij gebruiken voor een volgende maaltijd. Geroosterde worteltjessoep, krokante kikkererwten als snack, pasta met pesto als lunch voor de volgende dag,… Als je het zo bekijkt valt het misschien wel mee ;-)

  2. de groene prinses permalink*
    mei 31, 2016

    Inderdaad Ilona! Je kunt met de verschillende gerechtjes gerust nog een paar dagen variëren!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS