Eigenlijk maakte ik de foto voor deze blogpost al enkele weken geleden, maar een stevige griep, veel inhaalwerk en een dosis algemene futloosheid zorgden ervoor dat ik er nu pas toe kom om dit fleurige gerechtje te posten. Een hapje om het begin van de lente te vieren dan maar!
Intussen loopt het bloedsinaasappelseizoen bijna op z’n eind (vooral in februari en maart vind je deze vruchten), maar ik hoop dat jullie toch nog een paar exemplaren op de kop kunnen tikken. Als je van insalata caprese houdt, maar geen zin hebt om te wachten tot er zonrijpe tomaten zijn, dan is dit bloedsinaasalternatief wellicht wat voor jou.
Rucola- of basilicumkiemen zijn misschien niet zo gemakkelijk te vinden, maar je kunt ze perfect zelf maken in een kiemschaaltje. Reken op een viertal dagen kieming.
voor 2 personen, als voorgerecht
Ingrediënten
• 2 bloedsinaasappelen
• 200 g verse mozzarella of burrata van uitstekende kwaliteit (ik gebruik biologische buffelmozzarella)
• een handjevol rucola- of basilicumkiemen
• 2 el kwalitatieve olijfolie
• peper
• fleur de sel (of ander lekker zout)
• eventueel een beetje balsamicoazijn
Zo maak je het
Laat de mozzarella of burrata eventjes op kamertemperatuur komen. Te koude mozzarella is niet lekker.
Snijd de schil rond de bloedsinaasappelen weg en snijd ze daarna in plakjes. Vang het sap dat vrijkomt zo goed mogelijk op. Schik de plakjes op twee bordjes en schenk er wat van het sap over.
Snijd de mozzarella of burrata in plakjes en schik die op de sinaasappelschijfjes. Sprenkel over elk bordje een eetlepel olijfolie. Kwam er maar weinig vocht vrij bij de sinaasappelen, sprenkel er dan eventueel nog wat balsamicoazijn over.
Bestrooi met peper en zoutvlokjes en verdeel de kiemen over de bordjes.
Serveer onmiddellijk met kraakvers brood erbij.
Zin in meer bloedsinaasappelrecepten? Probeer dan eens de avocado-bloedsinaasappelsalade of de minicheesecakes met bloedsinaasappelsiroop.
Ziet er heerlijk uit! Ga ik ook eens proberen!
Mijn man had een paar weken geleden iets soortgelijks gemaakt, maar hij had er ook nog granaatappelpitjes over gestrooid. Erg lekker!
Wauw, dat ziet er super lekker uit! Benieuwd naar de smaakcombinatie van bloedsinaasappel en mozzarella :)
@Galina:oh, granaatappelpitjes zouden er inderdaad heel mooi bij passen! (alleen zoveel werk om die uit de vrucht te krijgen ;-) )