letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Wortel-erwten-pittenspread vegan

wortel-erwten-pittenspread Groene Prinses
Deze groentespread maakte ik voor het eerste toen ik een restje wortelen-met-erwten over had. Als kind moest ik niets hebben van deze klassieker, maar omdat mijn Geliefde wel van het gerecht houdt, duikt het nu soms op in mijn keuken. Intussen kan ik ook best genieten van de combinatie van erwten en worteltjes.

En met een kliekje kun je dus een lekkere spread maken. Zo lekker dat ik er nu soms speciaal wortelen en erwtjes voor stoof.

Deze spread smaakt goed op getoast brood, met nog wat kiemen erbij.

voor een klein potje vol

Ingrediënten
• 5 flinke el van een restje wortelen en erwten
[of:
• 1 el olijfolie
• 1 klein uitje, gesnipperd
• 1 wortel, in blokjes
• 1 handjevol erwten (diepvries of vers in het seizoen)
• 1 scheutje appelazijn
• peper en zout
• een vleugje geraspte nootmuskaat
• een scheutje water]

• 1 el zonnebloempitten
• 1 el pompoenpitten
• 1 el (zwart) sesamzaad
• 1 el walnoten, gehakt
• 1 flinke tl lichte miso (vervang eventueel door sojasaus)
• 2 el olijfolie
• 2-3 el water
• peper en zout

Zo maak je het
Heb je geen restje om van te vertrekken, bereid dan eerst de wortelen en erwten. Stoof de uisnippers in de olijfolie tot ze gaar zijn. Voeg de wortelblokjes toe en een klein scheutje water. Laat een paar minuten stoven en voeg dan een scheutje appelazijn, peper, zout en nootmuskaat toe. Laat stoven tot de wortelen beetgaar zijn. Voeg de erwten toe en stoof nog heel even tot ze ontdooid en gaar zijn. Laat afkoelen.

Doe nu al ingrediënten – behalve het water en peper en zout – in de blender en mix fijn. Voeg beetje bij beetje het water toe tot je een smeuïge spread hebt.

Is je blender niet heel krachtig, dan kan het helpen om de pitten en noten op voorhand te laten weken. Je hebt dan normaal gezien geen extra water meer nodig.

Breng de spread op smaak met peper en zout. Smeer een dikke laag op toast of brood en geniet!

One Response leave one →
  1. februari 22, 2016

    Oh, idem hier: vriend is dol op wortelen-met-erwten, maar ik niet. Hij maakt het vaak voor zichzelf klaar als ik eens niet thuis eet :)
    Maar dit receptje ga ik wel onthouden als er ooit een restje wortelen-met-erwten is. Met die pitjes en zaadjes erbij zou ik het weleens lekker kunnen vinden.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS