letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


De lekkerste recepten met tofoe, tempé en seitan

tofoe tempe en seitan©Groene Prinses
Van de zogenaamde ‘vleesvervangers’ die zo veel mogelijk op vlees moeten lijken, houd ik eigenlijk niet echt. Vaak zijn het sterk bewerkte producten die heel wat overbodige toevoegingen bevatten. Ik kook liever met veel groenten, granen, peulvruchten en noten, zodat al die kant-en-klare vleesvervangers niet nodig zijn.

Maar voor drie producten maak ik toch graag een uitzondering: tofoe, tempé en seitan. Je zou ze ook tot de ‘vleesvervangers’ kunnen rekenen, want het zijn immers plantaardige, eiwitrijke producten. Maar voor tofoe, tempé en seitan heb je geen industriële bewerkingen nodig. Het zijn voedingsmiddelen die al ettelijke jaren meegaan en die je – als je er de tijd voor hebt en van wat experimenteren houdt – zelf zou kunnen maken (in tegenstelling tot Quorn of chick’Pieces bijvoorbeeld). Kies je voor kwaliteitsmerken, dan komen er alleen maar ‘degelijke’ ingrediënten aan te pas.

Doorgewinterde vegetariërs zijn ongetwijfeld vertrouwd met deze producten, maar wie slechts af en toe vegetarisch eet of nog maar net dapper van start is gegaan met bijvoorbeeld Dagen zonder vlees, haalt wellicht zijn neus op voor deze producten, die er – toegegeven – op het eerste gezicht misschien niet zo heel smakelijk uitzien.

Maar dat zijn ze wél! Tenminste als je ze goed klaarmaakt. Nog niet overtuigd? Probeer een van de volgende recepten en ik trek je over de streep! ;-)

tofoe_tomatenspread_detail ©Groene Prinses
Tofoe
Tofoe, ook wel ‘sojakaas’ genoemd, is gestremde sojamelk. Zo simpel is het. Dit witte goedje heeft niet veel smaak, dus je moet flink marineren of tofoe laten sudderen in smaakvolle sauzen. Je hebt verschillende soorten tofoe: van heel stevige tot heel zachte (zijdetofoe). Soms moet je even zoeken naar een merk dat voor jou precies de juiste textuur heeft. Al hangt dit natuurlijk ook af van het gerecht dat je maakt.

Mijn beste tofoerecepten? Tofoe-tomatenspread voor op de boterham, tofoebroodjes met een slaatje, tofoe op de wijze van 1001 nacht (laat je niet misleiden door de niet zo geslaagde foto ;-) ) en voor als het zomer wordt: tofoe met een Hongaarse twist of sobanoedels met komkommer en tofoekoekjes.

Nog meer lekkers op het web? Pad thai, Shepherd’s Pie en Hot Chilli Pepper Tofu.

Tempé
Tempé is het minst bekend van de drie, en wellicht ook het minst geliefd. Nochtans is tempé heel gezond en bijzonder van smaak. Tempé is een koek van gefermenteerde sojabonen. Dankzij die fermentatie is tempé makkelijker te verteren dan tofoe. Net als tofoe, moet je tempé goed marineren of combineren met sterke smaakmakers. Zelf houd ik het meest van de gerookte variant. Snijd die tempé in heel kleine stukjes, marineer ze in sojasaus en bak ze krokant in wat olie. Een perfect alternatief voor gebakken spekjes!

Mijn beste tempérecepten? Gratin van pasta, andijvie en tempé, appel-witlofsalade met postelein en tempé, mangorijst met tempé en spinazie en in de zomer: zommerrolletjes met tempé en gemberdipsaus.

Nog meer lekkers op het web? Witlofsoep, Mango Peanut Tempeh Tacos en Brussels Sprout & Tempeh Stir-Fry.

seitan_knolselderij_cranberry ©Groene Prinses
Seitan

Seitan is het meest ‘vlezige’ product van de drie en daarom vaak het meest geliefd bij ‘beginnende’ vegetariërs (seitangehakt kan in spaghettisaus of chili heel goed doorgaan voor ‘echt’). Seitan heeft niets met soja te maken, maar bestaat uit eiwitrijke tarwe- of speltgluten. Wie een glutenallergie heeft, laat seitan dus maar beter links liggen.

Koop altijd seitan van uitstekende kwaliteit. Wat je in de doorsnee supermarkt vindt, is vaak maar een taai goedje. Seitan moet mals van textuur zijn. In biowinkels vind je lekkere seitan (ik noem niet graag merken, maar die van Bertyn is heel goed), weliswaar niet zo goedkoop, maar beschouw seitan maar als de ‘steak’ onder de vleesvervangers.

Mijn beste seitanrecepten? Seitan & knolselderij met cranberry-portosaus, seitanstoverij met kastanjes, kleine gehaktbroodjes met uienjam, pasta met zoete tomatensaus en seitan en in de zomer of herfst: romige auberginepuree met seitankoekjes.

Nog meer lekkers op het web? Groenteragout met seitan en Heirloom Beans & seitan.

Welke toppers met tofoe, tempé of seitan eten jullie graag?

5 Responses leave one →
 1. februari 13, 2016

  Wat een fijn overzichtje! Met tofu en tempeh heb ik intussen ook al best wat ervaring. Ik zei vroeger ook dat ik helemaal niet van vleesvervangers hield, maar je kan er zoveel toffe dingen mee doen he? Ik krijg nu wel zin om eens één van je seitanreceptjes uit te proberen, mmm die combo met de cranberry-portosaus… Bedankt voor je link naar mijn blog trouwens, heel leuk!

 2. februari 14, 2016

  Leuk overzicht! Vroeger vond ik tempeh absoluut niet lekker, maar ik heb het leren eten en nu vind ik het heerlijk! Seitan is alweer veel te lang geleden…
  Ik heb hier alvast enkele ideetjes opgedaan voor tijdens mijn 40 dagen variatie. Bedankt! :-)

 3. februari 14, 2016

  Tempeh heb ik nog nooit gebruikt. Maar misschien moet ik dat toch eens doen. Seitan staat er morgen op het menu als mijn vriend hamburger bij spruitjes en puree wil eten ;-)

 4. februari 17, 2016

  Ik ben een tofufan in hart en nieren… Net nog een bordje tofuscramble naar binnen gewerkt <3

 5. de groene prinses permalink*
  februari 19, 2016

  Dank je wel voor alle leuke reacties!
  Oh… van tofuscramble ben ik ook echt fan! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS