letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Kookboekentip: A modern way to cook

A modern way to cook 1
Sinds een poosje heb ik een nieuwe culinaire heldin. Ze heet Anna Jones. Ik schreef al eens een enthousiaste blogpost over haar eerste kookboek Een nieuwe kijk op eten, maar nu ik ook haar nieuweling A modern way to cook in huis heb, kan de pret helemaal niet meer op.

Dit boek is nog niet vertaald naar het Nederlands en toen ik het onlangs in Londen in handen had, twijfelde ik even: zou ik wachten op een Nederlandse vertaling (die er, naar ik vermoed, wel ooit zal komen)? Bij het doorbladeren van het boek, wist ik echter algauw dat het antwoord op die vraag ‘nee’ zou zijn. En dus reisde het boek mee van Londen naar Antwerpen.

A modern way to cook 3
Snel, vers, veggie
Net als het vorige kookboek van Jones staat dit boek vol met vegetarische recepten die een glansrol geven aan verse groenten en spelen met allerlei slimme smaakmakers. Het grote verschil? De gerechten in A modern way to cook zijn bedoeld om zo snel mogelijk op tafel te staan.

Dit kookboek is dan ook niet ingedeeld volgens hoofdstukken als ‘voorgerechten’, ‘hoofdgerechten’ en ‘desserts’, maar wel volgens tijd. Van gerechten die in 10 minuten op tafel staan (‘In the time it takes to set the table’) tot recepten die 40 à 45 minuten tijd vragen (‘Forty-minute feasts’). Voor dagen dat er meer tijd is, is er ook nog het hoofdstuk ‘Investment cooking’ met recepten voor onder andere notenboters, granola en bouillon, en tips voor het koken van granen en peulvruchten.

De tijdsaanduiding bij de recepten moet je soms met een korreltje zout nemen. Waar Anna Jones slechts 10 minuten nodig heeft voor bijvoorbeeld ‘Smoky pepper en white bean quesadillas’, mag ik toch al snel op het dubbele rekenen (en ik vind mezelf nu ook niet de allertraagste kok ;-) ). Hoe dan ook: het blijven gerechten die niet al te veel werk en tijd kosten, maar die wel vers, gezond en smaakvol zijn.

Kleine twists
Eigenlijk kook ik de laatste jaren nog maar weinig uit kookboeken en toch ben ik zo blij met de boeken van Anna Jones. Dat komt omdat ze me, meer nog dan recepten om van A tot Z te volgen, inspiratie schenken. Jones laat je zelf nadenken over smaakcombinaties en manieren om een snelle maaltijd op tafel te zetten. Daar houd ik van!

Niet zelden kwam ik in dit boek recepten tegen die lijken op dingen die ik sowieso al maak. Jones’ recept voor ‘Lentil ragù agrodolce’ vertoont grote gelijkenissen met een pastasaus die ik geregeld op tafel zet. Maar de twee dadels die zij aan de stoverij toevoegt om ze een zoete toets te geven, waren voor mij nieuw. En precies die kleine twists maken het boek voor mij de moeite waard. Subtiele accenten die ik graag mijn eigen keuken binnensmokkel …

A modern way to cook 2
Zalig zoet plezier

Er zijn een paar recepten die ik wel quasi klakkeloos volg. Namelijk die voor de zoetigheden. Jones gaat graag op zoek naar zoete hapjes en desserts die een stuk gezonder zijn dan wat je doorgaans aan desserts vindt. En ze doet dat meesterlijk! Haar ‘Raw cookie dough bars’ en ‘Salted almond butter chocolate bars’ waren hier een instant hit. Ongelofelijk gemakkelijk en om duimen en vingers bij af te likken. Nu kan ik niet wachten om haar ‘Chocolate and Earl Grey pots’ uit te proberen.

Als dit de moderne manier van koken is, dan ben ik heel graag modern! :-)

4 Responses leave one →
 1. januari 29, 2016

  ‘Salted almond butter chocolate bars’, dat klinkt inderdaad hemels! Haar eerste boek staat op mijn verlanglijstje, maar dit voeg ik er dan misschien ook nog maar aan toe … :)

 2. januari 29, 2016

  Verdorie, nog één voor op mijn verlanglijstje…

 3. januari 30, 2016

  Ik kocht onlangs het eerste boek van Anna Jones, en zag ook al dat er een tweede was. Waarom denk je dat het niet vertaald zou worden?
  Net nu ik me voorgenomen had om even geen nieuwe kookboeken meer te kopen, ai ai…

 4. de groene prinses permalink*
  januari 30, 2016

  @fieke: oh, ik denk net dat het wél vertaald zal worden, hoor. Maar toen ik het doorbladerde was ik al zo enthousiast dat ik niet wilde wachten :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS