letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan banketstaaf met sinaas & kaneel vegan

vegan banketstaaf ©Groene Prinses
Een banketstaaf is in Nederland een klassieker in de sinterklaasperiode. In België is dat gebak van bladerdeeg gevuld met amandelspijs heel wat minder bekend. Toch herinner ik me dat mijn vader vroeger soms zo’n banketstaaf bij de bakker haalde.

Als kind hield ik niet echt van marsepein (daar is intussen dankzij het leren kennen van écht goede marsepein flink wat verandering in gekomen…), maar stukjes banketstaaf schoof ik vlotjes naar binnen.

De echte versie met roomboter is niet te versmaden, maar toch ging ik graag op zoek naar een veganistische versie zonder geraffineerde suiker.

Dit is het resultaat! Beslist anders dan het origineel, maar toch roept deze banketstaaf voor mij net zo goed de heerlijke, warme gezelligheid van Sinterklaas op. De aroma’s van sinaasappel, kaneel en vanille passen trouwens ook perfect bij kerst.

En wat deze banketstaaf helemaal tot een feestje maakt, is dat hij echt reuze makkelijk is.

vegan banketstaaf2 ©Groene Prinses
voor 1 banketstaaf

Ingrediënten
• 1 rol kant-en-klaar (plantaardig) bladerdeeg
• 150 g blanke amandelen
• 75 g dadels (niet gesuikerd en zonder pit)
• 2 el ahornsiroop
• 1/2 tl gemalen kaneel
• het merg van een half vanillestokje
• 1 tl sinaasrasp
• enkele tl vers sinaasappelsap
• een beetje amandelmelk
• 8 hele amandelen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 180° Celsius.

Doe de amandelen en de dadels in een keukenmachine en maal ze helemaal fijn.

Roer de kaneel, het vanillemerg, de sinaasrasp en de ahornsiroop erdoor.

Voeg nu theelepel per theelepel sinaasappelsap toe. Roer alles telkens goed door elkaar en controleer of je mengeling al ‘vochtig’ genoeg is. De amandelspijs mag niet te droog zijn, maar zeker ook niet te nat. Je moet er gemakkelijk een ‘balletje’ van kunnen rollen zonder dat het uit elkaar valt en zonder dat je handen heel erg plakken.

Rol het bladerdeeg open. Heb je een ronde lap, snijd de randjes dan weg tot je een rechthoek van ca. 30 bij 15 cm overhoudt.

Rol de amandelspijs tot een lange rol van ca. 12 cm.

Leg de rol op het bladerdeeg. Vouw het deeg eromheen en stop de uiteinden dicht. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk de rol met amandelmelk en druk de hele amandelen er voorzichtig in.

Zet de banketstaaf 20 tot 30 minuten in de oven, tot het deeg gaar is en mooi lichtbruin van kleur.

Laat de staaf een beetje afkoelen, maar niet helemaal. Enigszins lauw smaakt dit gebak het beste.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS