letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Een fantastisch bonenrijk 2016 gewenst!

peulvruchten2016 ©Groene Prinses
Voor 2016 wens ik jullie veel gezellige keukenbedrijvigheid, deugddoende maaltijden met vrienden en familie, culinaire en andere ontdekkingen, lepels vol liefde én … de lekkerste bonengerechten! 2016 is door de Verenigde Naties namelijk uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon, of de peulvrucht in het algemeen.

Meer dan terecht dat peulvruchten wat extra aandacht krijgen. Ze zijn lekker, gezond, vegetarisch, voedzaam én goedkoop. Wat wil een (veggie) smulpaap nog meer?

Maken jullie al geregeld gebruik van peulvruchten in de keuken? Of wie neemt zich voor om er in 2016 meer mee aan de slag te gaan?

Om jullie alvast met een flinke portie boneninspiratie het nieuwe jaar in te sturen, ging ik op zoek naar mijn favoriete (min of meer winterse) recepten met peulvruchten op dit blog. Wil je nog meer recepten, tik dan ‘bonen’, ‘linzen’ of ‘kikkererwten’ in het zoekveld. Ik beloof bovendien dat ik dit jaar nog meer bonenlekkers zal posten! (o jee, belofte maakt schuld … ;-)

Van adukiboon tot belugalinzen
Adukibonen zijn heerlijke, enigszins zoete bruine boontjes die goed tot hun recht komen in deze quinoa-adukibonenburgers.

Zwartoogbonen zijn al net zo mooi en schattig. Samen met orzo en specerijen belanden ze in een snel pastagerechtje.

Met peulvruchten verzin je tientallen spreads voor op de boterham. Mungbonenspread, pompoenhummus en spread van bonen, kerrie en koriander zijn slechts enkele mogelijkheden.

Hartje winter en toch zin in iets fris? Maak dan deze wortel-kikkererwt-sinaassalade.

En voor wie wil uitpakken met een mooi voorgerechtje raad ik tot slot de blini’s met belugakaviaar aan. In de winter kun je de komkommer in het recept vervangen door rodebietlinten.

Hebben jullie favoriete bonenrecepten? Ik leer ze graag kennen!

3 Responses leave one →
 1. januari 1, 2016

  dankjewel voor de recepten, de beluga klinkt interessant! En wat leuk van de VN en het Bonenjaar!!! Enkele weken terug ben ik begonnen met “peulvruchten maandag” – het idee houdt in dat ik op zondagavond linzen/peulvruchten in de week zet, en er maandag een recept mee maak. Ik ben daarmee begonnen, omdat ik veel droge linzen in mijn voorraadkast had staan, maar er zelden iets mee deed, omdat ik altijd vergat om ze te weken, en dan geen tijd meer had. Het concept werkt supergoed voor mij, ondertussen heb ik al veel toffe linzengerechten gemaakt!
  Veel kookplezier gewenst in2016!!!

 2. Karl permalink
  januari 1, 2016

  Er is niet lang geleden een heel bonenkookboek verschenen van Joke -what’s in a name- Boon! (Ben zelf ook gek op bonen!)

 3. de groene prinses permalink*
  januari 1, 2016

  @Krol: zo’n vaste peulvruchtendag is wel een leuk idee!
  @Karl: ja, dat boek heb ik al eens gezien. Ik moest toen ook eens glimlachen omwille van haar familienaam :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS