letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Snelle pasta met aardpeer & tijm vegan

pasta met aardpeer ©Groene Prinses
De smaak van aardpeer doet enigszins denken aan artisjok. Daarom houd ik er zo van. Meestal maak ik van aardperen een fluweelzachte soep, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Vorige week bereidde ik een super lekkere risotto met aardpeer en raapsteeltjes (helaas was het toen veel te donker voor een foto). Rauw geraspte aardpeer is dan weer een frisse en knapperige toevoeging aan salades. En als het snel moet gaan, dan is deze pasta ideaal!

voor 2-3 personen

Ingrediënten
• 1 flinke el olijfolie
• 300 g pasta naar keuze (ik gebruikte spelt penne)
• 450 g aardperen
• 2 teentjes look, fijngehakt
• 2 tl gedroogde tijm
• 1,5 dl (plantaardige) room
• zwarte peper
• zout
• 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
• optioneel: geroosterd sesamzaad of (voor niet-veganisten) wat geraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je het
Breng voor de pasta water aan de kook in een ruime kookpan.
Schil de aardperen en snijd ze in kleine blokjes.

Verhit de olijfolie in een kleine kookpan en voeg de blokjes aardpeer toe. Laat een 5-tal minuten stoven met het deksel op de pan. Voeg de look en de tijm toe en laat nog 5 minuten stoven.

Voeg een snuf zout toe aan het kokende water en kook de pasta beetgaar.

Giet de room bij de aardpeerblokjes en kruid met flink wat zwarte peper en een beetje zout. Laat nog eventjes zachtjes pruttelen. Voeg eventueel een beetje van het kookwater van de pasta aan de saus toe om ze wat vloeibaarder te maken.

Giet de pasta af. Roer pasta, saus en gehakte peterselie door elkaar. Serveer onmiddellijk, eventueel bestrooid met wat geroosterd sesamzaad of geraspte Parmezaanse kaas.

5 Responses leave one →
 1. november 15, 2015

  Mhm dit ziet er zó het perfecte comfortfood-gerechtje uit voor een luie zondagavond na een druk weekend! Als ik aardperen in huis had zou ik er meteen aan beginnen ;) Ik probeer het binnenkort zeker uit…

 2. de groene prinses permalink*
  november 15, 2015

  Comfort food: inderdaad! Het is dan ook een behoorlijk machtig gerecht. Ideaal om te eten voordat je in de zetel gaat hangen ;-)

 3. november 16, 2015

  Mmm, ik was net een stevige lunch aan het overdenken met een lege koelkast maar op dit moment even geen tijd om naar de winkel te gaan. Alle ingrediënten zijn present en aardperen groeien in de tuin. Maar: ik hoor altijd dat je aardpeer pas na de eerste vorst mag oogsten omdat hun smaak dan pas tot ontwikkeling komt. Weet jij daar iets meer over?

 4. de groene prinses permalink*
  november 16, 2015

  @Helga: de aardperen zitten volop in mijn groentepakket, dus vandaar… Na de vorst worden de knollen wat zoeter, denk ik. Maar ik heb de indruk dat mijn eh darmen er dan ook een stuk meer last van hebben… Nu kan ik er gek genoeg probleemloos van eten. En ze smaken toch al goed!

 5. november 17, 2015

  Aardpeer smaakt inderdaad helemaal naar artisjok. Je zou er blijkbaar ook chips van kunnen maken. Nog nooit geprobeerd hoor.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS