letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan: meer dan 130 veganistische recepten vegan

Vegan_Sue QuinnOp 1 oktober start in Nederland opnieuw The vegan challenge, waarbij deelnemers worden uitgedaagd om een maand lang puur plantaardig te eten. Wie zich aanmeldt, krijgt elke dag lekkere recepten en tips toegestuurd. Kun je toch nog wat extra inspiratie gebruiken voor je veganistische maaltijden, dan kom je met het boek Vegan van Sue Quinn beslist een heel eind.

Praktische info voor planteneters
Sue Quinn geeft niet alleen tal van ideeën voor plantaardige brunchgerechten, soepen, salades, pasta, rijstschotels en zoetigheden; ze stoffeert haar boek ook met heel wat nuttige informatie. Zo zie je in mooi getekende schema’s bijvoorbeeld hoe je als veganist aan voldoende eiwitten kunt geraken, of hoe je boter, eieren, melk etc. door plantaardige alternatieven kunt vervangen.

De basisrecepten om zelf onder andere veganistische melk, yoghurt, room en mayonaise te maken sluiten daar mooi bij aan.

Xanthaan… quoi?
De meeste recepten vertrekken van ingrediënten die je behoorlijk gemakkelijk kunt vinden óf zelf kunt maken, maar voor een reeks producten zul je toch naar de biowinkel moeten. Voor mij beslist geen probleem (in tegendeel), al sta ik om sommige ingrediënten toch niet meteen te springen. Met edelgistvlokken wil ik graag eens experimenteren, maar dingen als ‘eivervanger’ of ‘xanthaangom’ lijken me dan weer net een tikje te artificieel. Ook zonder zulke toevoegingen kun je toch perfect een verrukkelijke plantaardige maaltijd op tafel zetten?

Ook al vind ik het zelf heerlijk om te experimenteren met veganistische kaas en ook legt Sue Quinn heel mooi uit hoe je allerlei plantaardige ‘kazen’ kunt maken, ik denk dat ze in haar recepten wat té vaak aan bod komen. De veganistische keuken blijft op die manier toch heel erg geënt op de klassieke keuken die wel overvloedig zuivel gebruikt.

Boekweit & perzik: yum!
Genoeg kritiek nu, want los van de bovenstaande bedenkingen staat Vegan vol kleurrijke gerechten die je uitnodigen om meteen naar de keuken te snellen. Ik genoot bijvoorbeeld al ontzettend van de ‘roertofu met zwarte bonen & spinazie’ (met warmoes in plaats van spinazie, weliswaar) en nog meer van de ‘boekweitsalade met perzik, haricot verts & amandelen’. Wat een combinatie!

Nog op mijn lijstje om dringend uit te proberen: ‘warme aardappelsalade met pistacheboterdressing’, ‘koriander-pindapesto met penne’, ‘rokerige driebonenchili’, ‘paddenstoelenpaté’ en de ‘ontbijtkoekjes met kokos en banaan’.

Tot slot ziet Vegan er gewoon leuk uit: mooie foto’s bij elk recept, fijne tekeningetjes en een gezellige vormgeving.

Voor planteneters én omnivoren met zin in een plantaardig avontuur!

Vegan: meer dan 130 veganistische recepten, Sue Quinn, Uitgeverij Good Cook, 2014.

2 Responses leave one →
  1. september 9, 2015

    Deze staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, en met jouw positieve review laat ik hem nog een paar plaatsjes stijgen denk ik ;-) de receptjes klinken alleszins veelbelovend!

  2. de groene prinses permalink*
    september 10, 2015

    Af en toe moet je jezelf trakteren op een cadeautje ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS