letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Gevulde paprika’s uit de oven

gevulde paprika's ©Groene Prinses

Gevulde paprika’s doen me aan mijn kindertijd denken. Toen at ik ze nog gevuld met gehakt. Nu maak ik er een vegetarische versie van. De paprika’s sudderen lekker lang in de oven, omgeven door verse tomatensaus. Ik vind ze vooral heerlijk op frisse zomerdagen; je haalt er onmiddellijk de zo’n mee in huis.

In plaats van kappertjes kun je ook stukjes olijven of zongedroogde tomaatjes aan de vulling toevoegen of een combinatie.

Ik gebruik meestal gedroogde kruiden, maar als je de verse varianten in de tuin hebt staan, kunnen die natuurlijk net zo goed!

voor 2-3 personen

Ingrediënten
3 grote paprika’s
10 tomaten, grof gehakt
2 teentjes look, fijn gehakt
1 el olijfolie
peper en zout
een handjevol basilicum, in stukjes gescheurd

voor de vulling:
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma
200 g seitangehakt
2 tl kappertjes
30 g geraspte kaas
1 ei
3 el paneermeel
peper en zout

Zo maak je het
Verhit een eetlepel olijfolie in een kookpan. Voeg de tomatenblokjes en de look toe en laat ongeveer een halfuur sudderen tot je een tomatensaus hebt. Zijn de tomaten heel vochtig, laat het deksel dan van de pan, zodat het vocht wat kan verdampen.
Kruid met peper en zout en roer de basilicumblaadjes erdoor.

Verwarm de oven voor tot 200° Celsius.
Terwijl de saus suddert, maak je de vulling klaar. Verhit 2 eetelepels olijfolie in een pan. Voeg de uisnippers toe en bak tot ze glazig zijn. Roer de oregano, tijm, rozemarijn, paprikapoeder en kurkuma erdoor en laat nog een paar minuten bakken. Voeg het seitangehakt toe en bak, al roerende, nog een vijftal minuten.

Doe het mengsel in een kom en laat het een beetje afkoelen. Roer de kappertjes, de kaas, het ei en het paneermeel erdoor. Misschien heb je wat minder of wat meer paneermeel nodig. De vulling moet stevig zijn en niet te nat, maar zeker ook niet te droog. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de tomatensaus in een grote ovenschaal.
Snijd de paprika’s doormidden. Verwijder de zaadjes, maar laat de steeltjes zitten. Je ‘bakjes’ zijn dan wat steviger. Verdeel de vulling over de halve paprika’s. Schik ze op de tomatensaus.

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet ze ca. 30 tot 40 minuten in de oven. Haal de folie eraf en laat de vulling nog een tiental minuten bruinen in de oven.

Serveer de paprika’s met rijst of knapperig brood.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS