letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Smaak: een bitterzoete verkenning

Mathys_Smaak1Dit boek van literair journaliste Kathy Mathys is geen kookboek, maar een eigenzinnige mengeling van flarden fictie en uitgebreidere delen non-fictie. Het is als een menu vol hapjes dat je langs een keur aan smaken, geuren, texturen en kleuren loodst. De ene keer wil je gulzig happen, terwijl je een paar pagina’s later eerder langzaam wilt genieten.

De schrijfster gaat op zoek naar wat smaak precies is en naar wat het betekent in ons leven. Per hoofdstuk verkent ze aan de hand van herinneringen, anekdotes, citaten en wetenschappelijke informatie een bepaalde ‘smaak’. Ze begint met de klassiekers zoet, zout, zuur en bitter, maar voegt er ook umami, vettig, puur, pittig en onsmakelijk aan toe.

Breed & begeesterend
Smaak is een bijzonder rijk boek doordat het zoveel verschillende invalshoeken verenigt. Je krijgt niet alleen tal van psychologische, cultuurhistorische en wetenschappelijke inzichten over smaak op je bord, maar ook een rist van verwijzingen naar literatuur, muziek en kunst. Kathy Mathys schrijft vol liefde en enthousiasme over eten en andere passies, en dat werkt behoorlijk aanstekelijk. Smaak is, zoals ik al schreef, geen kookboek, maar het gaf me toch geregeld zin en inspiratie om de keuken in te duiken en bepaalde smaakcombinaties uit te proberen.

Eten is leven
De anekdotes die Mathys opdist zijn vaak erg persoonlijk. Ze schrijft openhartig over familie, vrienden en geliefden, maar altijd op een mooie, respectvolle manier. En precies die persoonlijke verhalen roepen erg veel herkenbaarheid op. Door de herinneringen van de schrijfster te lezen, kwamen ook heel wat van míjn eetherinneringen weer naar boven: de honger na een zwempartijtje als kind, het niet kunnen eten bij liefdesverdriet, de ontspannen maaltijden op vakantie …

Smaak gaat over zoveel meer dan eten alleen. Het gaat over leven en dood. Het gaat over bewust leven, vól overgave. Dankzij haar zinnelijke, vaak poëtische taal maakt Mathys je hongerig naar een leven vol smaakavonturen. Het boek deed mij alvast weer beseffen hoe zot veel ik van (lezen over) eten houd.

(Op mijn blog Vol van zinnen verscheen nog een kort stukje over dit boek en taal.)

Smaak: een bitterzoete verkenning, Kathy Mathys. De Bezige Bij, 2015.

2 Responses leave one →
  1. Emelie permalink
    oktober 21, 2015

    Het geeft me goesting om in dit boek te duiken. Na het lezen van deze recensie zeker!

  2. de groene prinses permalink*
    oktober 22, 2015

    Super! Ik breng het boek voor je mee!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS