letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Piroshki met spitskool en dragon

piroshki met spitskool ©Groene Prinses
Misschien heb ik nog een beetje heimwee naar Sint-Petersburg, waar piroshki alomtegenwoordig zijn… Deze deegflapjes zijn er te koop met een rijke keur aan vullingen. De combinatie van kool en hardgekookt ei is een klassieker, maar ik gaf mijn flapjes een eigen toets door de ‘klassieke’ dille te vervangen door dragon en door wat mosterdzaad toe te voegen.

Het deeg maakte ik met een mengeling van spelt- en tarwemeel. Ik kies voor ‘licht’ meel: niet helemaal wit, maar ook niet even donker als volkoren. Eventueel kun je volkoren meel mengen met wat wit meel. Piroshki-deeg is ofwel een gistdeeg, ofwel een soort van korstdeeg. Allebei lekker, maar ik kies hier voor het tweede, omdat je dan niet hoeft te wachten tot het deeg gerezen is.

Piroshki zijn heerlijk voor een picknick, maar je kunt ze ook als maaltijd serveren met een salade erbij.

piroshki met spitskool2 ©Groene Prinses
voor ca. 10 piroshki

Ingrediënten
voor het deeg:
• 150 g licht speltmeel
• 200 g licht tarwemeel
• 1 tl zout
• 1 tl bakpoeder
• 100 g boter
• 100 g zure room
• 1 ei
• 1 tl honing

voor de vulling:
• 1 el gele mosterdzaadjes
• 1 el olijfolie
• de helft van een kleine of een kwart van een grote spitskool, fijngesnipperd
• 2 lente-uitjes, fijngehakt
• 3 eieren
• 3 el fijngehakte dragon
• peper en zout

voor het bestrijken:
• 1 ei, geklutst

Zo maak je het
Meng het meel met zout en bakpoeder. Snijd de boter in stukjes en kneed ze door het meel tot je kruimels hebt.

Roer de zure room, het ei en de honing goed door elkaar. Doe dit mengsel bij de bloem en kneed tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed niet te lang. Wikkel het deeg in folie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.

Maak intussen de vulling. Verhit de olie in een kookpan. Voeg de mosterdzaadjes toe en zet het deksel op de pan. Voeg als de zaadjes beginnen te poppen de gesnipperde kool toe. Laat ongeveer 10 minuten stoven. Voeg de lente-uitjes toe en laat nog even stoven tot de groenten zacht zijn, maar wel nog beet hebben. Laat de groenten afkoelen.

Kook de drie eieren in tien minuten hard. Laat ze afkoelen en pel ze.
Prak de eieren fijn. Roer de groenten en de dragon erdoor. Kruid met flink wat peper en zout.

Verwarm de oven voor tot 175° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg in kleine balletjes ter grootte van een golfballetje tot je er ongeveer 10 hebt. Rol elke balletje met een deegrol uit tot een dunne cirkel. Leg wat vulling op de helft van de cirkel. Maak de rand nat met een beetje water. Vouw dicht tot een halve cirkel. Druk de randen goed aan en sla ze een beetje om. Duw de naad met een vork dicht. Prik bovenaan met een vork in het deegflapje, zodat de stoom kan ontsnappen bij het bakken.

Leg alle flapjes op de bakplaat en bestrijk ze met het geklutste ei.
Bak de piroshki ca. 20 minuten in de oven. Serveer ze lauwwarm of eventueel koud voor een picknick.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS