letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Een nieuwe kijk op eten

een nieuwe kijk op etenSoms leunt een kookboek zo dicht aan bij mijn eigen smaak en visie op eten, dat ik zou willen dat ik het zelf had geschreven. Een nieuwe kijk op eten van de Britse Anna Jones is zo’n kookboek.

Anna Jones laat groenten overduidelijk de hoofdrol spelen in haar vegetarische gerechten. Daarnaast speelt ze met volwaardige granen en peulvruchten, noten, kruiden en smaakmakers uit alle windstreken. Ook al is dit geen veganistisch kookboek, Jones beperkt het gebruik van zuivel.

Ze presenteert een mooie verzameling kleurrijke en gezonde gerechten: ontbijtideeën, maaltijdsoepen, voedzame salades, luie etentjes … Helemaal de keuken waar ik van houd! Een paar voorbeelden? Walnoten-misobouillon met udonnoedels, pizzette met zoete rode ui en hazelnoten, boekweit met koriander en sinaasappel, of courgetteballetjes met munt en pistache. Yum :-)

Zelf creëren
Sommige gerechten lijken op het eerste gezicht misschien wat bewerkelijk, maar de schrijfster geeft ook een hele rist erg makkelijke ideetjes. Zo flanste ik op een avond snel wat humus van boterbonen, amandelen en rozemarijn in elkaar. Nog een salade erbij en in een mum van tijd had ik een super maaltijd.

Jones geeft je bovendien niet alleen kant-en-klare recepten, maar reikt ook schemaatjes aan waarmee je zelf in een handomdraai een lekker gerecht creëert. Een kookboek dat je eigen creativiteit stimuleert dus.

Een van die ideeënpagina’s heet ‘Onderschatte groenten’. En je raadt het al: hier krijg je tips om met de vaak wat minder geliefde groenten als raapjes, spruitjes, radijs en koolraap aan de slag te gaan.

De zoete zaken
De desserts in dit boek zijn af en toe lekker decadent, maar meestal een stuk gezonder dan wat je bij de bakker vindt. Jones kiest namelijk geregeld voor alternatieve zoetstoffen, volwaardige granen of zuivelvrije desserts. Ik testte haar chocoladetaart al uit – in een vereenvoudigde versie weliswaar – en vond ze heerlijk! Helemaal veganistisch en gezoet met banaan en ahorn.

Als het begint te zomeren, ga ik beslist haar ijsrecepten uitproberen. Aardbeiensorbet met vlierbloesemsiroop, ijs van geroosterde bananen en kokos, of bloedsinaasappelsorbet met stukjes chocola. De woorden alleen al doen me watertanden …

Kookboeken heb je nooit genoeg
Mijn boekenkasten puilen uit van de kookboeken en dus heb ik gezworen dat ik wat selectiever te werk zal gaan als het erop aankomt kookboeken in huis te halen. Voor Een nieuwe kijk op eten maak ik echter graag een plekje vrij. Dit is een inspirerend boek dat overvloedig aantoont dat gezond eten ook puur genieten kan zijn.

Een nieuwe kijk op eten: alledaags vegetarisch in meer dan 200 smakelijke recepten, Anna Jones, Fontaine Uitgevers, 2014.

One Response leave one →
  1. mei 25, 2015

    Fijn om te lezen. Het doet me weer eens verzuchten dat ik graag tijd/ruimte/energie zou vinden om weer wat bewuster met voeding om te springen…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS