letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Sint-Petersburg

sint-petersburg2 ©Groene Prinses
Sint-Petersburg, de voormalige Russische hoofdstad, presenteerde zich vanaf onze aankomst als een stad van contrasten. De kleurrijke pracht van kerken en musea stak fel af tegen het grijze regenweer. Patserige 4×4’s en oude Lada’s krioelden door elkaar. In de ontbijtruimte van ons hotel weerklonk ‘goedkope’ popmuziek, maar op andere momenten bleek dat de Russen klassieke muziek en literatuur hoog in het vaandel dragen. Vleugjes communisme en grotesk kapitalisme bestaan er naast elkaar. Weelde en luxe verhullen de evenzeer aanwezige armoede. De wat norse bediening in sommige cafés en restaurants werd ruimschoots gecompenseerd door de openheid en hartelijkheid van het Russische gezelschap waarmee we de laatste avond tafelden …

Ook het culinaire leven van Sint-Petersburg vertoont dualiteit. Enerzijds is er de traditionele Russische keuken, anderzijds zijn er in tal van restaurants wereldse invloeden merkbaar. Het was een heerlijke ontdekkingstocht!

Bieten, blini’s en bessen
In een van onze – weliswaar wat oudere – reisgidsen lazen we dat men vegetarisme in Rusland haast als een ziekte beschouwt. Dat beloofde weinig goeds … Na ons tripje kan ik echter alleen maar zeggen dat dat voor Sint-Petersburg alvast niet opgaat. De stad herbergt zelfs verschillende volledig vegetarische restaurantjes.

Opstandingskathedraal St-Petersburg ©Groene Prinses
De klassieke Russische keuken bevat absoluut veel vlees, maar als je een beetje uitkijkt, vind je toch een aantal traditionele gerechten waarvan je als vegetariër kunt smullen.
Alomtegenwoordig zijn de blini’s, pannenkoekjes die zowel hartig als zoet geserveerd worden. De hartige variant met champignons en kaas is helemaal veggie-proof! Van de zoete versie met zwartebessencompote, die we ’s morgens bij ons ontbijtbuffet kregen, kon ik blíjven eten.

Rode bieten spelen de hoofdrol in tal van Russische gerechten. Borsjtsj, de bekende rodebietensoep word meestal met vlees opgediend, maar in Botanika en Zoom – twee restaurantjes die ik verderop bespreek – hadden ze een veggieversie.
Vinegret – een salade op basis van rode biet, aardappel en gepekelde groenten – is overal vegetarisch.

paleisplein ©Groene Prinses

Nog een heerlijke Russische specialiteit zijn de pirogh (of de kleinere piroshki): pasteideeg met verschillende soorten vullingen. Vaak is de vulling vlees, maar je vind ook pirogh met kool, champignons en/of ei. Bij Stolle – een waar instituut in Rusland – proef je ze voor een prikje. Er zijn verschillende vestigingen in Sint-Petersburg, onder andere een op de zeer centrale Nevsky Prospekt (nr. 11).

Botanika
Mijn voorbereidend opzoekwerk leverde verschillende vegetarische adresjes op, maar omdat we niet altijd in de juiste buurt vertoefden en onze dagen beperkt waren, belandden we uiteindelijk maar in één 100% vegetarisch restaurant: Botanika. Gelukkig wel meteen een schot in de roos!

Botanika St-Petersburg ©Groene Prinses
Bij Botanika eet je vegetarische varianten van typisch Russische gerechten of een meer wereldse keuken. De keuze is enorm groot. Dat vonden we aanvankelijk een beetje zorgwekkend, want kan een restaurantje met zoveel opties wel echte kwaliteit serveren? Zorgen om niets, zo bleek al snel. Wat we geserveerd kregen was tiptop in orde. Ik koos voor de Gilgamesh-combinatie: een warme salade van asperges, spinazie en tomaatjes, met daarbij rijst en samosa’s met een heerlijk dipsausje. Jammer genoeg had ik daarmee zo goed gegeten dat ik geen dessert meer kon proeven. De dessertkaart, met verschillende ‘gezonde’ opties, zag er nochtans zeer verleidelijk uit.

Sint-Petersburg ©Groene Prinses
Zoom Cafe

Zoom is niet puur vegetarisch, maar je vindt hier als vegetariër zeker iets naar je gading. Bovendien is Zoom gewoon een erg charmante plek. Het restaurantje is namelijk ook een soort van bibliotheek en kunstgalerie. Overal zie je boeken, kunstwerkjes en speelgoed. Op elke tafel staat een doosje met kleurpotloden, waarmee je op de papieren onderleggers mag tekenen. En dat wordt er niet alleen door kinderen gedaan! Ook de menukaart staat trouwens vol leuke tekeningetjes.

zoom ©Groene Prinses
Obed Bufet

Op de Nevsky Prospekt vind je achter het exclusieve grootwarenhuis Stockman, het Nevsky Centre, met daarin op de vijfde verdieping buffetrestaurant Obed. Obed serveert vlees- en visgerechten, maar het buffet is zó groot dat er ook voor vegetariërs heel wat te proeven valt. Enige probleem: alle opschriften zijn in het Russisch, dus je moet soms een beetje raden … Obed Bufet heeft een uitgekiend design en is een plaats waar vooral jonge, hippe Russen komen.

obed bufet ©Groene Prinses
Cafe Singer

In de grote boekhandel Dom Knigi op de Nevsky Prospekt huist Cafe Singer. Deze stijlvolle zaak is een gevestigde waarde. Het gebouw is een pareltje van architectuur en je hebt er ook nog eens een fantastisch uitzicht op de Kazan-kathedraal.

Cafe Singer St-Petersburg ©Groene Prinses
De lunchkaart biedt weinig mogelijkheden voor vegetariërs, maar Cafe Singer is wel een heerlijke plek om een taartje te eten met een warm drankje erbij. De warmedrankenkaart is hier ontzettend uitgebreid. Ik proefde er van een speciale duindoornthee, met echte duindoornbessen en stukjes fruit.

‘Russische bessenthee’ is trouwens een bijzondere ontdekking. Sterke zwarte thee wordt gemengd met bessenjam (of soms verse bessen) en specerijen. Verrukkelijk op koude dagen!

Cafe Singer wordt vooral door toeristen bezocht, maar het is toch een fijne plek om even binnen te springen.

Bonch
Dit zou je misschien wel de moderne tegenhanger van Cafe Singer kunnen noemen. Een mooie, lichte koffiebar die in geen enkele West-Europese hoofdstad zou misstaan. Naast prima koffie en thee, kun je hier goed ontbijten of smullen van een keur aan gebakjes. Wij kwamen hier twee keer (laat!) ontbijten en bleven telkens lekker lang hangen. Fijn interieur, vriendelijke bediening, gratis Wifi en een hoop lekkers! (Bolshaya Morskaya 16)

Bonch 2 St-Petersburg ©Groene Prinses

Natura Siberica
Hier vind je geen eetbare dingen, maar toch is deze winkel een bezoekje waard! Natura Siberica is een Russisch cosmeticamerk dat natuurlijke (en grotendeels biologische) producten ontwikkelt op basis van wilde Siberische planten en kruiden. In de winkel (op de Nevsky Prospekt, 108) zul je af en toe wat hulp moeten vragen, want je vindt er alleen maar informatie in het Russisch. Je kunt je echter wel online voorbereiden :-)

De producten waren, naar onze Westerse normen én omdat de roebel laag stond, heel goedkoop. Wie geen reisplannen heeft, kan de producten in België en Nederland ook online kopen: een beetje duurder wel dan in Rusland, maar voor natuurlijke cosmetica nog altijd mooi geprijsd.

De zalig geurende haarproducten vol duindoornbessen roepen bij mij in ieder geval nog een hele poos herinneringen op aan deze boeiende stad.

3 Responses leave one →
 1. april 27, 2015

  Wauw, wat een sprookjesachtige foto’s!

  Mij spreekt Rusland niet echt aan, maar ik ben blij dat je zoveel veggie dingen gevonden hebt op je bestemming! Het wordt er gelukkig alleen maar beter en beter op in de meeste steden :-)

 2. de groene prinses permalink*
  mei 3, 2015

  @Silke: in eerste instantie zou ik Rusland ook niet snel uitkiezen als vakantiebestemming, ook al was ik al wel langer nieuwsgierig naar Sint-Petersburg. Nu mijn vriend er twee concerten moest spelen, had ik de ideale gelegenheid om er op verkenning te gaan. En het is inderdaad heerlijk om te ontdekken dat er in veel steden toch al interessante mogelijkheden voor vegetariërs zijn.

 3. laetitia jansseune permalink
  mei 3, 2015

  Genieten kan ook van de mix van goede herinneringen en het lezen en meebeleven van fijne actuele ervaringen! Dank voor de moeite die je je getroostte om dit allemaal over St.P-burg te berichten!
  Ik was er een halve eeuw geleden, toen de USSR nog helemaal communistisch was en dwaalde er als jonge vrouw van 21 door de stad met de quasi even jonge museumgids, die prachtig Frans sprak en helemaal weg was van onze monarchie – wat hij het beste staatsbestel vond dat bestond en waar wij Belgen dus nog van konden genieten…. Ik heb nog steeds veel zin om daar ooit nog eens te geraken en dat ik er zo lekker veggie kan eten en heerlijk koffie kan drinken + het verschil kan zien maakt dat verlangen alvast iets om deugd aan te hebben!
  Dank!
  Laetitia J;

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS