letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Lekker gelinkt: 5 x goed zoet!

pecankoekjes zonder suiker ©Groene Prinses
Mijn ‘Dagen zonder suiker‘ zitten net over de helft en het gaat best goed. Al vrees ik dat ik zo nu en dan toch nog wat suiker heb gegeten. Op restaurant vraag ik namelijk niet bij elk gerecht na of het wel echt suikervrij is (laten we zeggen dat ik voornamelijk op mijn intuïtie vertrouw ;-), ik heb ongetwijfeld al brood gegeten waarin suiker zat en één keer bestelde ik per ongeluk iets met ketchup. Maar tegen koekjes, taartjes, dessertjes en alle producten die suiker in hun ingrediëntenlijstje hebben staan zeg ik dapper en resoluut ‘nee’.

Dat kost me niet overdreven veel moeite, maar toch zijn er momenten dat ik verlang naar iets zoets. Als ik na een lange dag vol lezingen (het is jeugdboekenweek, dus ik doorkruis Vlaanderen om in tientallen bibliotheken en scholen over mijn kinderboeken te vertellen) met mijn Geliefde in de zetel zit en hij snoept een stukje chocola, dan wil ik ook iets om op te knabbelen … Daarom ga ik in het weekend steevast aan de slag met recepten voor ‘alternatief gezoete’ gebakjes. Zelf veel experimenteren zit er op dit moment wegens de drukte niet in. Maar ik laat jullie graag kennismaken met mijn favoriete recepten van andere bloggers.

 • De havermoutkoekjes uit Pauline’s keuken staan bovenaan mijn lijstje, omdat ze helemaal geen toegevoegde zoetstoffen bevatten. Het zoet komt van de banaan! Een stevig koekje dat lekker vult.
 • De pecan-vanillekoekjes van VoedZo zijn een tikje vettig, maar wel super lekker van smaak. Ik gebruikte de zaadjes van een echte vanillepeul en maar drie eetlepels ahornsiroop in plaats van vijf. Meer dan zoet genoeg en met meer siroop zou mijn deeg te ‘nat’ geweest zijn. Het resultaat zie je op de foto hierboven.
 • Ik ben dol op alles wat ook maar enigszins lijkt op lemon curd, dus de Lemon & Coconut Bars van Green Kitchen Stories zijn een echte topper voor mij! Ik vind het wel lekkerder om de hoeveelheden kokos en amandel om te wisselen.
 • Chocolade doet het altijd goed en deze Chokoscake van ‘Cakeje van eigen deeg’ gaat er dan ook vlotjes in :-)
 • Dit recept heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar staat al een poosje op mijn ‘to do list‘: koekjes met appel, boekweit en dadels. Heeft iemand ze al eens gemaakt?

Op mijn Pinterest bord ‘Sweet & good’ verzamel ik nog meer recepten van desserts en gebak zonder geraffineerde suiker. Maar tja, het blijft natuurlijk gebak. Af en toe langzaam genieten is beter dan alles in één keer opschrokken ;-)

4 Responses leave one →
 1. maart 16, 2015

  En merk je dan verschil (lichamelijk en/of geestelijk) door geen suiker meer te eten? Ik zou dit ook graag eens proberen, maar ik ben nog niet overtuigd dat het sop de kolen waard is… ;)

 2. de groene prinses permalink*
  maart 18, 2015

  @Appel Fien: goh, het is eigenlijk moeilijk om te zeggen of ik al echt een groot verschil ervaar… Ik heb een heel drukke periode nu, dus ik ben sowieso wel wat vermoeid, maar langs de andere kant kan ik al die drukte wel redelijk goed aan :-) Dus wie weet ben ik toch wat energieker dankzij mijn suikerloze dagen… Ik vermoed echter dat je het langer moet volhouden om echt resultaat te hebben. En de voordelen van geen of minder suiker eten zijn allicht ook vooral belangrijk op langere termijn (minder kans op diabetes bijvoorbeeld). In ieder geval voel ik me zeker niet slechter ;-) Op het einde van mijn suikerloze periode schrijf ik zeker nog een postje over mijn ervaringen!

 3. Annemie permalink
  maart 22, 2015

  Jammer voor de hardnekkige misverstanden over suiker. Suiker blijft suiker, op welke wijze dit (natuurlijk) product ook verwerkt werd (geraffineerd of niet). Ruwe rietsuiker, kokosbloesemsuiker, … het is allemaal suiker. In een koffielepel ahornsiroop of honing zit zelfs meer suiker dan in een koffielepel geraffineerde witte suiker! Wie echt suiker moet mijden weet dat. Wie het als hobby doet en denkt dat je met ahornsiroop gezonder bezig bent, is er aan voor de moeite.
  Suiker vervangen door (niet te veel) fruit of een (kunstmatige) suikervervanger in een recept is de enige echte oplossing.

 4. de groene prinses permalink*
  maart 22, 2015

  @Annemie: je hebt gelijk, ook die ‘alternatieven’ blijven suikers. Daarom herhaal ik ook vaak dat je er het best met mate van geniet. Bovendien bevatten drie van de vijf receptjes waarnaar ik hierboven link geen extra zoetmiddelen. Ze zijn gezoet met appel, banaan en dadels. In twee receptjes wordt er wel ahornsiroop gebruikt, maar in veel kleinere hoeveelheden dan er in de meeste ’traditionele’ desserts suiker wordt gebruikt. Zelf probeer ik – vooral deze periode – zo weinig mogelijk zoetmiddelen te gebruiken, maar af en toe zoet ik wel met ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of koudgeslingerde honing. Wat volgens mij het grote verschil is met geraffineerde suikers, is dat het bij deze zoetmiddelen niet louter om lege calorieën gaat. Deze zoetmiddelen bevatten namelijk nog een kleine hoeveelheid vitaminen en mineralen. En kokosbloesemsuiker en honing zouden ook een lagere glycemische index hebben dan geraffineerde suiker, maar aangezien ik geen voedingsdeskundige ben, heb ik dat nog niet zelf gecontroleerd ;-) Diabetespatiënten moeten deze suikers inderdaad nog altijd mijden, maar ik denk dat anderen er wel af en toe met mate van kunnen genieten…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS