letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Chocolade met geroosterde amandelen in ahornsiroop en zeezout vegan

chocolade met amandelen en zeezout ©Groene Prinses
Nog op zoek naar een Valentijnscadeautje? Laat de etalages vol kitsch links liggen, bind een keukenschort voor en maak zelf iets voor je geliefde. Deze chocoladebrokken met geroosterde amandelen in ahornsiroop en fleur de sel zijn zoet én goed. Er komt namelijk geen geraffineerde suiker aan te pas.

Breek de chocoladeplak in grote stukken, stop ze in een zakje met een feestelijke strik en je cadeautje is klaar! (Je hoeft je partner niet te verklappen dat het bijna geen werk kostte ;-) )

Heb je de ingrediënten om zelf chocolade te maken niet in huis, dan kun je natuurlijk ook prima kant-en-klare chocolade gebruiken, die je laat smelten. Kies dan voor kwalitatieve chocolade met minstens 70% cacao.

En als je nóg minder werk wilt, dan kun je stoppen na het roosteren van de amandelen in ahornsiroop. Die zijn gewoon zo uit het vuistje namelijk al heerlijk op zich!

Ingrediënten
• 100 g amandelen
• 1 el ahornsiroop

voor de chocolade:
• 100 g cacaoboter
• 1 el kokosolie
• 2-4 el ahornsiroop, honing, kokosbloesemnectar of granenstroop naar smaak
• 45 g ongezoet (eventueel raw) cacaopoeder
• 1 vanillestokje
• 0,5 tl fleur de sel (of ander lekker zeezout)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 150° Celsius.

Meng de amandelen met de ahornsiroop, zodat alle amandelen mooi met een laagje siroop omgeven zijn. Leg de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20 minuten in de oven. Roer de amandelen om de vijf minuten goed door elkaar.

Laat ze helemaal afkoelen.

Smelt de cacaoboter en de kokosolie in een kom au bain-marie. Haal de kom van het hete water weg.

Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe ze bij de cacaoboter. Voeg je zoetmiddel toe en roer het rustig maar krachtig door de cacaoboter. Begin met slechts twee eetlepels; je kunt later nog altijd extra zoeten.

Roer het cacaopoeder door het mengsel, tot het volledig is opgelost. Proef en voeg eventueel nog wat zoetmiddel toe.

Laat het chocolademengsel een klein beetje opstijven, zodat het wat minder makkelijk ‘uitloopt’. Je moet het echter nog wel goed kunnen gieten. Giet de chocolade over de geroosterde amandelen.

Strooi hier en daar wat fleur de sel of andere zoutvlokjes over de chocolade. Laat hem helemaal hard worden.

Breek de chocolade in grove stukken.

4 Responses leave one →
  1. februari 9, 2015

    Leuk! Maar zelf chocolade maken lijkt me toch te gewaagd voor een beginner zoals ik. Voor Valentijn wil ik jouw macarons maken, die zagen er ook overheerlijk en romantisch uit!

  2. de groene prinses permalink*
    februari 9, 2015

    Met kant-en-klare chocolade is het minstens even lekker, hoor! :-) Maar macarons zijn natuurlijk ook een super lief en lekker valentijnscadeautje! :-)

  3. februari 10, 2015

    Zal het als extraatje maken, met kant-en-klare chocolade! Ik laat je nog weten of het allemaal gelukt is ;-)

  4. februari 10, 2015

    O.M.G… Dit maak ik, maar dan helemaal voor mezelf! ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS