letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


70 groene smoothies (in één boek)

70groenesmoothiesMeer groene groenten eten, nam ik me bij het begin van het nieuwe jaar voor. Niet dat ik nooit groene groenten eet, hoor. Ze verschijnen geregeld op mijn menu. Maar omdat groene bladgroenten tjokvol vitaminen en mineralen zitten, kan een beetje extra beslist geen kwaad. Niets zo gemakkelijk als een groene smoothie drinken om meteen een flinke dosis gezond groen binnen te krijgen.

Zo nu en dan maakte ik al weleens een groene smoothie. Mijn great green smoothie is trouwens nog altijd een geliefd receptje. Maar toegegeven: ik kon wel wat extra motivatie en inspiratie gebruiken. Als ik aan groene smoothies dacht, kwam ik toch altijd een beetje bij dezelfde ingrediënten uit en na een paar keer dapper mixen, begon ik steevast op te zien tegen het afwassen van de blender.

Het boek 70 groene smoothies van Marjolijn van der Velde kwam dus als geroepen! Marjolijn presenteert in dit boek niet alleen een mooie verzameling recepten, ze geeft ook uitvoerig informatie over de voordelen van groene smoothies, ze gaat enthousiast in op het ‘wat’ en ‘hoe’ en geeft tal van tips om gemotiveerd te blijven blenden. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstukje over ‘groene smoothies in de winter’ met ideetjes om smoothies in de winter wat verwarmender te maken. Door gember of kaneel toe te voegen associeer je de drankjes al meteen een stuk minder met zonovergoten dagen.

Dat Marjolijn een pleidooi houdt voor biologische, seizoensgebonden en lokale groenten kan ik alleen maar toejuichen, ook al duiken er in de recepten geregeld mango’s, bananen en ananassen op …

Wat minder enthousiast ben ik over het hoofdstukje ‘superfoods’. Ook in mijn keuken vind je weleens wat gojibessen of chiazaad (vooral uit nieuwsgierigheid), maar ik blijf toch wat mijn bedenkingen hebben bij al die ‘wonderingrediënten’. Het gaat bijna altijd om exotische producten met een flinke ecologische voetafdruk en ik vraag me af of ze écht zo’n groot effect hebben op je gezondheid. Een overvloed aan ‘gewone’ groenten en vruchten lijkt me nog altijd het voornaamste.

Marjolijn raadt aan om elke dag groene smoothies te drinken en bij voorkeur zelfs tot 1,5 liter per dag. Maar dat vind ik persoonlijk net wat te veel van het goede. Vooral omdat de schrijfster erbij vertelt dat je maaltijden gerust door groene smoothies kunt vervangen als je wilt afvallen. Ik vind groene smoothies een leuke aanvulling zo nu en dan, maar geloof er toch in dat veel groenten éten, aangevuld met gezonde vetten en eiwitten, prioritair is. We hebben tanden om te kauwen, toch? En pas bij het kauwen komt er voldoende speeksel vrij dat helpt bij de vertering.

Hoe dan ook, 70 groene smoothies is een mooi boek, dat dankzij een frisse vormgeving aanstekelijk werkt. Een pluimpje ook voor de fotografen (groene smoothies fotograferen is geen sinecure, weet ik uit ervaring), want zelfs de ietwat bruinachtige brijtjes zien er smakelijk uit.

Sinds ik het boek in huis heb, maakte ik al enthousiast verschillende groene smoothies, ook al waren het eigen improvisaties. Maar dat maakt niet uit. Ik gebruik 70 groene smoothies zoals ik al mijn kookboeken gebruik: als een inspirerende, motiverende leidraad om zelf te experimenteren. En in dat opzicht zal ik dit boek zeker nog vaak ter hand nemen. Nu alleen nog hopen dat ik het afwassen van de blender niet te snel beu word …

(70 groene smoothies is een uitgave van uitgeverij Lannoo.)

One Response leave one →
  1. Ward permalink
    februari 2, 2015

    Rake en terechte opmerkingen over evenwichtige eetgewoonten. En wat die groene smoothies betreft, laat je ons ook eens mee genieten van één van je geslaagde experimenten?

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS