We hebben allemaal af en toe nood aan comfort food, toch? Eind januari-begin februari ben ik de donkere winterdagen doorgaans meer dan beu, ook al moet ‘het ergste’ dan vaak nog komen. Geen betere remedie tegen winterdipjes dan op een luie zondagochtend lekker decadent ontbijten. Laat het buiten maar koud en donker zijn; binnen geurt het naar kaneel en is de thee behaaglijk warm.
Een decadent ontbijt hoeft trouwens niet synoniem te zijn met ongezond. Vers gebakken brood, een paar groentebelegjes, yoghurt met granola en fruit, een groene smoothie … mogelijkheden genoeg om je tafel gezond te vullen. En als zoet extraatje boekweit-banaanpannenkoekjes!
Je maakt deze smakelijke pannenkoekjes met je ogen dicht. Ze zijn niet heel zoet van zichzelf, dus je kunt ze naar smaak bij zoeten. Ik druppel er het liefst kokosbloesemnectar over, maar ahornsiroop, honing of granenstroop kunnen natuurlijk net zo goed.
De speltbloem die ik voor deze pannenkoekjes gebruik, zit een beetje tussen wit en volkoren meel in. Eventueel kun je een beetje wit en volkoren meel mengen om hetzelfde resultaat te krijgen.
voor 2-3 personen
Ingrediënten
• 100 g lichte speltbloem
• 50 g boekweitbloem
• 1 el kokosbloesemsuiker (of iets anders zoets)
• 1 tl bakpoeder
• 1 tl kaneelpoeder
• 1 snuifje zout
• 25 g boter, gesmolten
• 1 ei, geklutst
• 2 bananen, fijngeprakt
• 125 ml amandelmelk
• een beetje extra boter, kokosolie of olijfolie om te bakken
voor de garnering:
• een paar geroosterde pecan- of walnoten
• kokosbloesemnectar, honing, ahornsiroop …
Zo maak je het
Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
Roer in een maatbeker de gesmolten boter, het ei, de amandelmelk en de geprakte bananen goed door elkaar.
Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer alles kort en krachtig door elkaar.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan en schep per pannenkoekje een flinke eetlepel beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.
Serveer de pannenkoekjes warm met geroosterde noten en wat nectar, honing of siroop.
Genoteerd! Deze probeer ik zeker, ziet er heerlijk uit!