In de kerstperiode duikt er altijd een vreemd verlangen naar Scandinavië bij me op. Ik geef toe dat ik niet meteen zit te wachten op lange, koude nachten, maar toch… als die duisternis gecompenseerd wordt met veel lichtjes, kraakverse kaneelbroodjes en krokante peperkoek, is ze toch het overwegen waard.
Mijn amandelkoekjes dragen een vleugje van die typisch Scandinavische, kruidige kerst in zich. Ze zijn waanzinnig gemakkelijk te maken en ook nog eens vrij van gluten en geraffineerde suikers, voor wie dat belangrijk vindt.
Geniet ervan bij een kopje kerstthee of een glaasje glühwein.
voor 15 à 20 koekjes
Ingrediënten
• 200 g blanke amandelen, heel fijn gemalen (+ ca. 20 extra)
• 100 g kokosbloesemsuiker
• 1 tl kaneelpoeder
• 0,5 tl kardemompoeder
• 0,5 tl gemberpoeder
• 50 g boter
• 1 ei, geklutst
Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 175° Celsius.
Roer de amandelen, de kokosbloesemsuiker en de specerijen in een kom door elkaar.
Smelt de boter. Roer de boter en het ei door het amandelmengsel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm met koele, enigszins vochtige handen balletjes van het deeg. Leg ze op de bakplaat en duw ze een beetje plat.
Garneer elk koekje met een hele amandel.
Bak de koekjes ca. 15 minuten in de oven.
Laat ze helemaal afkoelen. Als de koekjes uit de oven komen, voelen ze nog zacht aan, maar ze stijven op bij het afkoelen. Als het goed is, zijn de koekjes aan de buitenkant krokant en hebben ze binnenin een rocher-achtige textuur.
Dat probeer ik deze week eens uit! Waar vind je kokosbloesemsuiker?
Oh,oh, je brengt me op ideeën!
Zalige Kerst, groene prinses. Dank voor alle inspiratie. Ik doe hier wat ideetjes op voor het Kerstmenu :).
Deze koekjesaakte ik vandaag met verse gember, vers gemalen kardemomzaad en met gula djawa (palmsuiker) in laats van kokosbloesemsuiker. Behalve dat mijn oven wat te heet bleek (ik heb het aangebrande laagje van de koekjesbodems geraspt) zijn ze heerlijk!
@Evelien: kokosbloesemsuiker vind je in de meeste natuurvoedingswinkels en ook online ( bijvoorbeeld bij pit & pit).
@Prinses: ook voor jou de beste wensen! En veel keukenplezier!
@Leonne: mja, ovens houd je het best altijd in de gaten hè ;-) Jouw variant klinkt ook super!