letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pompoensoep op Sylter wijze vegan

Sylt Keitum ©Groene Prinses
De plaatselijke supermarkt of kruidenier verkennen vind ik een van de leukste dingen op vakantie. Toen mijn Geliefde werd uitgenodigd om afgelopen week een concert te spelen in Keitum, op het Duitse waddeneiland Sylt, (en ik mee mocht :-) ) was ik dan ook blij dat we een appartementje ter beschikking kregen in plaats van een hotelkamer. Een appartement met keuken biedt immers de perfecte gelegenheid om te gaan shoppen.

Streekspecialiteiten
Keitum is bijzonder klein en beschikt dus ook over een klein supermarktje. We verwachtten niet veel bijzonders, ook al had ik al eerder ervaren dat kleine buitenlandse supermarktjes in kleine buitenlandse dorpjes vaak veel meer in petto hebben dan een grootstedelijke supermarkt bij ons. Naast typisch supermarktspul vind je er immers vaak lokale ambachtelijke specialiteiten. En dat was in Keitum niet anders.

Ik botste er al meteen op een mooi assortiment biologische vruchtensappen. Een beetje verderop bleef ik minutenlang dralen bij de potjes jam en honing uit de streek. Ik vond Sylter theemelanges en Sylter zeezout en verbaasde me over het best wel ruime bio-aanbod. En – wat minder streekgebonden, maar toch nog uit de ruime omgeving – er was de top-marsepein van Niederegger uit Lübeck!
Als een kind in een speelgoedwinkel dwaalde ik door de gangen, terwijl mijn Geliefde volgde met een almaar zwaarder winkelmandje.

Sylt Keitum 2 ©Groene Prinses
Pittige pompoenpitolie
Mijn kroonstuk werd een flesje geroosterde pompoenpitolie. Die olie komt eigenlijk helemaal niet uit Sylt, maar uit Oostenrijk. Om een of andere reden is het eilandje echter dol op de Oostenrijkse olie en laat het geregeld een hele lading flesjes overkomen. De olie duikt dan ook op tal van menukaarten in Keitumse restaurants op. Ik proefde van een romig pompoensoepje waar wat van de olie over gesprenkeld was. Heerlijk! En dus wilde ik zo’n flesje om thuis zelf te experimenteren …

Pompoenpitolie is niet alleen lekker, maar naar verluidt ook gezond. Ik ben geen wetenschapper en kan zelf niet de proef op de som nemen, maar de olie zou onder andere helpen bij kaalheid en prostaatproblemen.

pompoensoep met pompoenpitolie ©Groene Prinses
Driemaal pompoen

Intussen maakte ik mijn eigen versie van de pompoensoep die ik proefde op Sylt: met butternutpompoen, geroosterde pompoenpitten en geroosterde pompoenpitolie. Normaal gezien geef ik pompoensoep graag een oosters tintje: met veel gember, specerijen als koriander en komijn, en af en toe een vleugje kokosmelk. Maar nu niet. Ik heb deze pompoensoep heel eenvoudig en zacht van smaak gehouden, zodat het notige karakter van de pompoenpitten en de olie mooi naar voren komt.

In plaats van butternutpompoen kun je net zo goed een andere soort gebruiken, hokkaido bijvoorbeeld. Je hoeft de pompoen niet te schillen, maar als je een fijn en glad resultaat wilt, doe je dat beter wel.

voor 4 personen

Ingrediënten
• 2 el olijfolie
• 1 stengel prei
• 2 stengels selderij
• 1 (butternut)pompoen
• 1 l hete groentebouillon
• 1 flinke scheut (soja)room
• peper, zout en versgeraspte nootmuskaat

voor de garnering:
• 4 x 1 tl pompoenpitolie
• 3 el pompoenpitten
• 1 scheutje tamari of shoyu (of andere sojasaus)

Zo maak je het
Was de prei- en de selderijstengels en snijd ze in stukjes. Verhit de olijfolie in een ruime kookpan en stoof de prei- en selderijstukjes een paar minuten.

Schil de pompoen, als je dat wilt. Verwijder de zaden en snijd de pompoen in blokjes. Voeg ze bij de prei en selderij en stoof ongeveer 5 minuten.

Voeg de groentebouillon toe en laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.

Pureer de soep met een staafmixer. Roer er een scheut room door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze geurig worden en zachtjes kleuren. Draai het vuur uit en giet een klein scheutje tamari of shoyu in de pan. Roer goed, kieper de pitten in een potje en laat ze afkoelen.

Besprenkel elke portie soep met een theelepel pompoenpitolie en wat geroosterde pompoenpitten.

2 Responses leave one →
  1. november 3, 2014

    Wow, het ziet er niet enkel lekker maar ook erg mooi uit! Enig idee waar je de olie in onze contreien kan kopen?

  2. de groene prinses permalink*
    november 6, 2014

    Dank je wel :-) Volgens mij kun je die olie in de meeste biowinkels wel vinden.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS