letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Mijn beste pastinaakrecepten (ook voor wie niet van pastinaak houdt!)

pastinaak ©Groene Prinses
Nu de dagen kouder worden, is het weer volop tijd voor pastinaak in de keuken. Deze witte wortel, met een aardse aromatische smaak, is namelijk het lekkerste als hij geoogst wordt na een periode van koude of vorst. Hij smaakt dan zoeter en naar mijn gevoel ook wat ‘romiger’.

Eigenlijk ben ik zelf geen grote pastinaakfan. Soms vind ik het aroma een tikje te scherp. Maar als pastinaak omringd wordt door de juiste ingrediënten, ga ik helemaal overstag.

Ik dook in mijn archieven en diepte mijn meest smakelijke pastinaakrecepten op. Wedden dat je met deze gerechten vaak niet eens beseft dat je pastinaak aan het eten bent?

Voor wie nog een argument nodig heeft om aan de slag te gaan: pastinaak is een gezond goedje. Deze wortel bevat bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid calcium. Goed voor sterke botten!

Pastinaakhapjes met walnoot & dadel
Deze hapjes combineren zoete en hartige smaken en doen het prima op een feestelijke tafel.

Pastinaaksoep met vanille en amandelkruim
Vanille in een hartige soep?! Yep, probeer het maar eens voor je je neus ophaalt :-) Deze soep is een van de toprecepten op mijn blog!

Sushi van pastinaak‘rijst’
100% rauw. Want de rijst in deze sushi wordt vervangen door fijngemalen en gemarineerde pastinaak. Voor wie op warme winteravonden toch wat verfrissing kan gebruiken …

Pastinaakcake met ahornglazuur
Omdat pastinaak van nature een zoete smaak heeft, is deze groente een succes in desserts. Deze kruidige cake ruikt al een beetje naar kerst.

Welke pastinaakrecepten staan er in jouw favorietenlijst?

7 Responses leave one →
 1. Storm permalink
  november 10, 2014

  Heerlijk! Hier ga ik er zeker minstens 2 van gebruiken voor de feestdagen!

 2. november 10, 2014

  Tof. Ik leer pastinaak ook maar beetje bij beetje appreciëren, maar ’t gaat zeker de goede richting uit. Gisteren was ik bij een vriendin aangenaam verrast door deze plantaardige tiramisu met pastinaak: http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/tiramisu-van-pastinaak/

 3. Trix permalink
  november 10, 2014

  Mijn favoriete pastinaakgerecht is met winterwortel, knoflook, gember en honing. Héérlijk.
  Plakken pastinaak en winterwortel (biologisch, heeft veel meer smaak) 10 minuten bakken tot lichtbruin. Voeg geraspte, verse gember toe en knoflook in plakjes en nog een paar minuten bakken. Laat eetlepel honing en boter door de groente smelten en maak af met peper en zout. Smakelijk.

 4. Frances Prins permalink
  november 10, 2014

  Mijn favorieten:
  Pastinaaksoep met cocosroom en gebakken uien. Heerlijk na een boswandeling of als je verkouden bent!

  Chips: Gewoon knapperig gebakken in dunne plakjes en dan met zeezout.

 5. de groene prinses permalink*
  november 10, 2014

  Wauw, dat zijn hier allemaal al geweldige suggesties! Die tiramisu klinkt zot, maar lijkt me zeker het proberen waard!

 6. november 19, 2014

  Soep is denk ik de meest dankbare oplossing om kennis te maken met pastinaak. Ik lust àlles met pastinaak, nomnom… Deze soep is ook niet te versmaden: pastinaaksoep met kerrie: pastinaak, preiwit, kerriepoeder in die volgorde aanstoven. Groentebouillon bijschenken en laten sudderen tot de groenten goed gaar zijn. Mixen en afwerken met sojaroom. En misschien ook met wat pastinaakchips van Frances Prins hierboven. ;-) Mmmm…

 7. de groene prinses permalink*
  november 20, 2014

  Dat klinkt lekker AppelFien!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS