letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Amandel-kweepeergalette vegan

amandel-kweepeergalette ©Groene Prinses
Kweeperen, die knoestige gele vruchten die op misvormde peren of appels lijken, belandden vandaag voor het eerst in mijn keuken. Ik at al weleens kweepeergelei en de ‘stijvere’ variant ervan: membrillo. De heerlijke geur en smaak van deze vrucht waren me dus wel vertrouwd.
Een grijze dag als vandaag leek me ideaal voor een kweepeerbakexperiment. En zo geschiedde.

kweeperen ©Groene Prinses

Een galette is een erg eenvoudig taart. Je kiepert een vulling naar keuze op je deeglap en vouwt de randen om, met een mooi ‘rustiek’ uitzicht als resultaat. Zelfs voor keukenklunzen een koud kunstje! Maar doordat ik per se met het deeg wilde knoeien, draaide mijn galette wat minder mooi uit dan verwacht.

Normaal gezien maak je galettedeeg met boter, maar ik wilde een veganistische taart. Aangezien ik niet van margarine houd, zou ik de boter vervangen door extra vergine kokosolie. Gezond, lekker, vegan … kortom, iedereen gelukkig! Helaas blijkt kokosolie toch niet hetzelfde resultaat te geven als boter. Mijn deeg was namelijk héél bros en bij de minste beweging brokkelde mijn deegjasje uit elkaar. Lekker was de taart gelukkig wel. Maar de volgende keer gebruik ik misschien toch maar weer boter …

Veganisten kunnen er ook voor kiezen om het deeg van mijn herfstfruittaartjes op basis van olijfolie te gebruiken. Dat lukte wel erg goed. Wie geen zin heeft in deeggedoe, kan natuurlijk een rol kant-en-klaar kruimeldeeg gebruiken. Je taart wordt dan een tikje minder home made, maar je maakt ze wel in een handomdraai.

voor 4 personen

Ingrediënten

voor de kweeperen:
• 2 kweeperen
• het sap van 1 citroen
• 4 dl water
• 2 el kokosbloesemsuiker + 2 el extra

voor het deeg:
• 200 g speltmeel
• 100 g harde kokosolie (of koude boter)
• 2 el kokosbloesemsuiker
• 1 snufje zout
• ca. 5 el ijskoud water

voor de amandelvulling:
• 100 g blanke amandelen, fijn gemalen
• rasp van een halve sinaasappel
• 1 tl kaneel
• 3 el ahornsiroop

Zo maak je het
Doe het citroensap, 4 dl water en 2 eetlepels koksobloesemsuiker in een kookpan. Schil de kweeperen, haal het klokhuis eruit en snijd de vruchten in plakjes. Leg ze onmiddellijk in het citroenwater.
Breng alles aan de kook en laat op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten stoven, tot de kweeperen zacht zijn, maar niet plat. Laat afkoelen.

Meng het speltmeel met de suiker en het snuifje zout. Kneed met de keukenmachine of met je vingertoppen de kokosolie (hard, niet vloeibaar!) door het meel tot je grove kruimels hebt. Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe. Misschien heb je wat meer of wat minder water nodig; de bedoeling is dat je een samenhangend, niet plakkerig deeg krijgt. Kneed het niet te lang. Wikkel het deeg in folie of leg het in een plastic bakje en leg het een halfuur in de koelkast.

Meng alle ingrediënten voor de amandelvulling goed door elkaar.

Haal de kweepeerschijfjes uit het vocht en laat ze goed uitlekken. Meng ze met 2 eetlepels kokosbloesemsuiker. [Giet het vocht niet weg! Je kunt het opdrinken als limonade, eventueel gezoet met wat extra kokosbloesemsuiker of honing en gekoeld met ijsblokjes.]

Verwarm de oven voor tot 200° Celsius.

Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een min of meer ronde lap, van enkele millimeters dik. Schep de amandelvulling in het midden van de lap en spreid ze uit. Laat een brede rand vrij. Schik de kweepeerschijfjes op de amandelvulling. Vouw de randen van het deeg naar binnen, zodat een deel van de vulling bedekt raakt.

Bak de taart ongeveer 30 minuten in de warme oven, tot het deeg bruin kleurt. Laat de taart afkoelen op een taartrooster. Snijd in punten en serveer.

One Response leave one →
  1. januari 2, 2015

    Ben verzot op kweepeer!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS