letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


9 x supersnel vegan broodbeleg vegan

cashew-tomatenpesto ©Groene Prinses
‘Wat eet jij dan op je boterham?’ Het is de vraag die ik steevast te horen krijg wanneer ik vertel dat ik niet alleen vegetariër ben, maar ook nog eens geen kaas lust (behalve als die kaas gesmolten is of Parmezaanse kaas, maar da’s weer een heel ander verhaal). Ik kan me voorstellen dat veganisten nog vaker geconfronteerd worden met grote ogen en gefronste wenkbrauwen, want voor hen gaan antwoorden als ‘eiersla’ en ‘komkommersla’ ook al niet op.

Meestal heb ik de neiging om te antwoorden met een wedervraag: ‘Eet jij dan alleen kaas of vlees?’ Maar ik vrees dat ik dan een reactie als ‘nee, ook choco en confituur’ mag verwachten en dan is de lol er ook af.

Vanaf nu verwijs ik al wie nog vraagt wat ik op mijn boterham eet lekker door naar deze blogpost. Geen uitgebalanceerde recepten hier, maar gewoon een inspirerend lijstje voor belegjes die je in een handomdraai in elkaar flanst. Oké, toegegeven, dit beleg kost een tikje meer werk dan een pakje kaas uit de koelkast halen, maar langer dan tien minuten zul je er niet mee bezig zijn en de voldoening is zoveel groter!

Heb je wat meer tijd, probeer dan zeker de spreads uit de categorie broodbeleg uit! De tofoe-tomatenspread en de tapenade van zwarte olijf en kers zijn mijn favorieten.

Oosterse avocado
Beleg een boterham met schijfjes avocado of wat geprakte avocado. Besprenkel met tamari of shoyu (of andere sojasaus), wat versgeraspte gember als je die in huis hebt en véél zwarte peper. Gebruik een avocado die mooi rijp is; daarmee staat of valt het succes van deze sandwich.

Gebakken tofoe met tapenade of pesto
Sprenkel wat tamari of shoyu (of andere sojasaus) over een paar plakjes tofoe. Bak de plakjes krokant in een koekenpan. Besmeer een boterham met tapenade (zonder ansjovis!) of pesto (zonder kaas) en leg de plakjes tofoe erop. Leg er een tweede boterham op en verorber onmiddellijk!

Cashew-tomatenpesto (zie foto)
Laat een flinke handvol cashewnoten een nachtje weken. Giet ze af en doe ze met een paar eetlepels halfgedroogde tomaatjes, peper en zout en wat verse kruiden in de keukenmachine. Mix tot een gladde spread.

Kruidige kokosboter
Te simpel voor woorden, maar toch lekker. Besmeer een boterham met een laagje (niet-vloeibare) kokosolie. Bestrooi met een kant-en-klare kruidenmix zoals za’atar (op basis van sesam, sumak en tijm) of dukkah (op basis van noten, koriander en komijn).

Tempéplakjes met mosterd en zuurkool
Marineer een paar gerookte tempéplakjes in wat tamari of shoyu (of andere sojasaus). Bak ze krokant in een koekenpan. Beleg een broodje met de tempéplakjes, smeer er wat mosterd op en schep er flink wat rauwe zuurkool bij.

Veggiespread met gemarineerde artisjokhartjes
Voor als het echt snel moet gaan, want hiervoor gebruik ik kant-en-klare veggiespread van de winkel. De ’tartino’ van La vie est belle vind ik bijvoorbeeld lekker. Om deze spread een beetje te ‘pimpen’ leg ik er gemarineerde artisjokhartjes uit bokaal op.

Veganaise met veel tuinkers
Smeer een laagje veganaise (of mayonaise voor de niet-veganisten) op een boterham en leg er flink wat verse tuinkers op.

hazelnoot-ahornchoco ©Groene Prinses
Hazelnoot-ahornchoco (zie foto)

Zoet kan natuurlijk ook. Dit beleg is zelfs mijn ultieme favoriet. Zo ontzettend veel beter dan choco uit een potje! Mix 1 theelepel ongezoet cacaopoeder met 0,5 theelepel kaneelpoeder en 1 flinke theelepel ahornsiroop. Roer hierdoor 1 eetlepel notenpasta. Ik gebruik altijd hazelnoot-amandelpasta, maar ik kan me voorstellen dat pindakaas een lekker ‘snickers-effect’ geeft. Je kunt natuurlijk meer maken; deze hoeveelheden geven alleen maar de verhouding weer.

Pindakaas met banaan en een vleugje cacao
Bestrijk een boterham met pindakaas, leg er schijfjes banaan op en bestrooi met wat cacaopoeder.

En jullie, wat eten jullie op de boterham? Wie heeft er nog lekkere veganistische ideeën?

11 Responses leave one →
 1. december 1, 2014

  Hoi, bedankt voor de receptjes! Wij eten thuis veganistisch, en wij eten ook “eiersla”! Allern maken we die met kikkererwten,veganaise, en zwart zout (dat laatste geeft n lekker ei-smaakje).
  Ik heb op mijn blog een hele tijd een vegan broodbeleg van de maand gepost. Ben er nu even mee gestopt omdat ik eens wilde uitproberen of ik zonder brood ook lekker kan lunchen. Tot nu toe goed gelukt, ik ga binbenkort eens crackers proberen maken – ook heerlijk met beleg!

 2. TinaStone permalink
  december 1, 2014

  Leukleukleuk! Ik eet nog niet zo lang plantaardig, en zeker in het begin heeft jouw blog me super geholpen! De tofu-tomatenspread is intussen een klassieker, ik maak er ook bladerdeeghapjes mee voor feestjes. Mijn broodbelegklassiekers? Hummus met schijfjes komkommer, champignonpaté (gebakken champignon in de blender met wat sojasaus, groentebouillon, kruiden), crunchy tahin met stukjes dadel, … Zoveel meer afwisseling dan toen ik nog salami at!

 3. Aline permalink
  december 1, 2014

  Dankjewel voor deze broodbelegtips; Ik probeer alvast eens de hazelnoot-ahornchoco!
  Een echte dessertboterham vind ik :
  Een laag witte amadelpasta op de boterham, volledig bedekken met schijfjes banaan,
  en afwerken met rijstsiroop erbovenop.
  Eventueel kun je nog wat gehakte nootjes erbovenop doen om het helemaal af te werken

 4. Machteld permalink
  december 1, 2014

  Ik besmeer de boterham ook wel eens met amandelpasta en leg daar dan plakjes appel op.

 5. de groene prinses permalink*
  december 1, 2014

  Wauw, bedankt al allemaal voor jullie ideeën! Ik doe weeral geweldig veel inspiratie op! :-)

 6. Elien permalink
  december 3, 2014

  Zelf ben ik ook wel fan van avocado, in combinatie met stukjes tomaat en vooral cayennepeper!
  Ook alles met pindakaas of amandelboter kan mijn hart bekoren, in laagjes met confituur of stroop of banaan. Mmmm.
  Of gewoon een heleboel groenten op een laagje hummus.
  Supertip van de kokosolie, ga ik zeker eens proberen!
  Bedankt!

 7. Ana permalink
  december 5, 2014

  Bedank!! Zij zien heerlijk uit!!

 8. maart 11, 2016

  Dank je voor deze geweldige broodbeleg tips, ik ga zeker eens de Hazelnoot-ahornchoco uitproberen! :)

 9. geesje permalink
  november 13, 2016

  Tinastone,bladerdeeg? Boterrrrrrr

 10. de groene prinses permalink*
  november 13, 2016

  @Geesje: er bestaat toch ook plantaardig “bladerdeeg”, waarbij de boter wordt vervangen door plantaardige vetten?

Trackbacks and Pingbacks

 1. 10 x inspiratie voor de lunch – Julienne

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS