letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pizza bianca met savooikool en scamorza

pizza met savooikool en scamorza ©Groene Prinses
Doordat savooikool vaak in stoof- of stamppot belandt, dicht je hem niet meteen een mediterraan imago toe, maar toch is deze groene koolsoort afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Ik combineer hem dan ook graag met andere mediterrane ingrediënten.

Scamorza is een kaas uit het zuiden van Italië, die net als mozzarella goed smelt en zacht is van smaak. Ongesmolten is scamorza echter veel steviger van structuur. Je vindt hem ook gerookt en het is precies die gerookte smaak die ik heerlijk vind passen bij savooikool en olijven.

Het is niet zo makkelijk om hier scamorza te vinden, dus je gaat het best op zoek naar een winkel met Italiaanse specialiteiten. Voor wie in (de buurt van) Antwerpen woont, tip ik graag Sette Piatti, een winkel met voortreffelijke Italiaanse producten.

Voor het pizzadeeg kun je het recept gebruiken dat ik al eens eerder postte, of je eigen favoriete pizzadeegrecept. Ik probeerde onlangs voor het eerst de no-knead-methode van Jim Lahey voor pizzadeeg, maar had helaas niet de tijd om het deeg echt lang genoeg te laten rijzen. Het gehoopte resultaat bleef dus een beetje uit, maar als je het mooi volgens de regels uitvoert, zou het weleens erg lekkere pizza’s kunnen opleveren :-)

voor 2 pizza’s

Ingrediënten
• een portie pizzadeeg voor twee pizza’s

• ca. 12 bladeren van de savooikool
• 20 zwarte olijven, ontpit
• 2 uien, in dunne ringen
• 2 el olijfolie
• 2 tl rozemarijn (gedroogd of vers en fijngehakt)
• 200 g gerookte scamorza, in kleine blokjes gesneden
• peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 225° Celsius.

Verwijder de harde nerven uit de savooikoolbladeren. Breng een ruime pan gezouten water aan de kook en blancheer de savooikoolbladeren ongeveer 4 minuten. Laat ze uitlekken en dep ze droog.

Verhit de olijfolie in een hapjespan en stoof de uiringen tot ze glazig worden. Snijd de savooikoolbladeren in smalle reepjes en roerbak ze 5 tot 10 minuten mee met de ui, tot de bladeren gaar zijn, maar nog wel voldoende ‘beet’ hebben. Kruid met de rozemarijn en peper en zout.

Rol het deeg uit tot twee pizzabodems en beleg ze met de savooikool, de olijven en de scamorza.

Bak de pizza’s 5 tot 10 minuten in de hete oven en dien ze onmiddellijk op.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS