letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Gratin van pasta, andijvie en tempé

andijvie ©Groene Prinses
Andijvie ziet er een beetje uit als een krop sla, maar is eigenlijk verwant met witlof. Net als witlof heeft andijvie dan ook een wat bittere smaak. Die bitterheid verdwijnt echter grotendeels als je andijvie stooft, en al helemaal wanneer je de groente verwerkt in deze pastagratin.

Ik moet toegeven dat ik andijvie tot nog toe maar heel zelden heb gebruikt in mijn keuken, maar sinds ik deze bladgroente in mijn groentetas vond en deze ovenschotel bedacht (die ook bij mijn Geliefde een groot succes was), kijk ik ernaar uit om er nog meer mee te experimenteren. Laat die volgende krop maar komen!

gratin van pasta en andijvie ©Groene Prinses
voor 2 personen

Ingrediënten
• 2 el olijfolie
• 1 krop andijvie
• 250 g pasta (penne, macaroni of schelpjes)
• 100 g gerookte tempé
• 1 el tamari (of shoyu)
• 1 teen look, gepeld en fijngehakt
• peper en zout

voor de kaassaus:
• 2 el olijfolie (of boter)
• 2 el bloem
• 3,5 dl melk
• nootmuskaat
• 70 g gemalen kaas
• peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 180° Celsius.

Verkruimel de tempé in een kommetje en roer de tamari of shoyu erdoor. Laat even marineren.

Breng een pan met water aan de kook. Voeg een snuifje zout toe en kook de pasta beetgaar. Giet hem af.

Snijd de voet van de andijvie en was de bladeren grondig. Snijd de bladeren vervolgens in reepjes.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan of wok en voeg de look toe. Roerbak tot de look begint te geuren. Voeg de andijviesnippers toe en roerbak enkele minuten, tot ze slinken en gaar zijn, maar nog wel wat beet hebben. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit in een andere pan nog een eetlepel olijfolie en bak hierin de tempékruimels krokant.

Roer de pasta, de andijvie en de tempé door elkaar en doe dit mengsel in een ovenschaal.

Verwarm voor de saus de olijfolie (of boter) in een steelpan. Roer de bloem erdoor en laat dit mengsel even ‘drogen’ op een zacht vuurtje. Roer nu beetje bij beetje de melk erdoor en blijf voortdurend goed roeren, zodat je een gladde saus krijgt. Laat de saus op een zacht vuurtje wat indikken.

Rasp flink wat nootmuskaat in de saus en breng verder op smaak met peper en zout.

Roer de helft van de gemalen kaas door de saus. Schenk de saus over de pasta. Bestrooi met de rest van de kaas en gratineer 10 tot 15 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Dien onmiddellijk op.

4 Responses leave one →
 1. oktober 13, 2014

  Ga ik eens proberen! Ik ben helemaal geen fan van andijvie (niks bitters eigenlijk), maar dit weekend at ik het de eerste keer echt met smaak, in De Zuidkant in Gent, het was ook gewokt, ik gok met sojasaus en sesamolie, en met nog wat ‘beet’ in. Maar jouw versie hier met pasta zal me ook wel kunnen overtuigen, denk ik!

 2. de groene prinses permalink*
  oktober 15, 2014

  @annelore: laat me zeker eens weten of je het lekker vond! Mijn geliefde huisgenoot houdt ook allerminst van bittere groenten en hij heeft hier véél van gegeten; misschien is dat een geruststelling ;-)

 3. laetitia jansseune permalink
  februari 15, 2016

  lieve prinses, altijd blij ben ik met je recepten -ik geniet al van het lezen alleen en dus ook van het koken ernaar.
  Andijvie is al lang niet zo bitter meer en rauw ook erg lekker (binnenkant)
  Maar toen ik over al dat bitters las, dacht ik terug aan de ‘popotte’ die ik destijds moest meegeven naar de onthaalmoeder (toen nog een nieuw beroep..) voor mijn kleintje. Een lievelingsgerechtje van dat kleintje was zacht gestoofde andijvie met wat honing erdoorheen…

 4. de groene prinses permalink*
  februari 19, 2016

  Dank je wel voor je fijne reactie, Laetitia! Ik ben heel gevoelig voor bittere smaken, maar misschien moet ik andijvie toch ook eens rauw proberen :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS