De lekkerste smaakcombinaties ontstaan vaak per toeval. Als ik bijvoorbeeld een bepaalde specerij niet in huis heb, ga ik tussen de kruidenpotjes op zoek naar een alternatief en doe ik weleens een bijzondere ontdekking. Al kan het ook net zo goed misgaan ;-)
Een paar dagen geleden vroeg ik aan mijn Geliefde om verse basilicum mee te brengen voor in de spaghettisaus. Toen ik de blaadjes begon te scheuren, merkte ik dat hij per ongeluk Thaise basilicum had meegebracht. De anijsachtige smaak van die basilicumsoort deed het toch niet bijster goed in mijn tomatensaus … Maar op het moment dat ik mijn spitskoolsalade creëerde kwam het plantje opeens wel goed van pas. Een vergissing met leuke resultaten dus! Vind je geen Thaise basilicum, dan kun je dragon in de plaats gebruiken.
Deze salade van spitskool, appel en pistachenoten is ongelofelijk gemakkelijk, maar lekker fris in zijn eenvoud. Een prima bijgerechtje of een lichte lunch.
Spitskool smaakt een stuk milder en zoeter dan wittekool. Ik vind de salade het lekkerst met een wat zurige appel, maar als je daar niet van houdt, kun je net zo goed voor een zoete appel kiezen.
voor 2-4 personen (afhankelijk van wat je er nog bij serveert)
Ingrediënten
• 1/2 spitskool (niet al te groot)
• 1 appel
• 10 blaadjes Thaise basilicum
• 2 el fijngehakte pistachenoten
voor de dressing:
• 1,5 el appelazijn
• 2 el olijfolie
• 0,5 tl mosterd
• 1 tl (rauwe) honing (of rijststroop)
Zo maak je het
Snijd de spitskool in fijne reepjes.
Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in plakjes.
Meng de spitskool en appelplakjes in een kom.
Snijd de basilicum in fijne reepjes en meng ze door de salade.
Klop de ingrediënten voor de dressing krachtig door elkaar. Roer ze door de salade en breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de salade met de gehakte pistachenoten.
heel lekker gerechtje! iedereen hier is fan van de pistachenootjes dus wij doen er extra veel in :)
Wat leuk, Sofie! Dank je wel! :-)
Super lekker 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
@Ria: dank je wel! :-)