letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


5 redenen waarom ik dolblij ben met mijn groentetas

groentetas ©Groene Prinses
Sinds enkele weken hebben we een groentepakket van de Bio-hoeve, daar schreef ik al even over bij mijn recept voor Romige blaadjessoep. Ook al heb ik lang getwijfeld of ik zo’n groentetas of groentepakket wel leuk zou vinden, ik ben nu helemaal om!

Denk je er zelf al een poosje over om zo’n groentetas in huis te halen, maar heb je nog wat twijfels? Dan haal ik je met de volgende vijf argumenten wie weet over de streep.

1. De groenten zijn altijd supervers én van het seizoen
In de biowinkel hebben ze ook een mooi aanbod aan biogroenten, dat is waar (en ik doe er ook nog geregeld een beroep op), maar zo vers als de groenten uit de groentetas zijn die winkelgroenten toch nooit. Of dat is tenminste mijn indruk. Bovendien hoef ik met mijn groentetas niet meer te staan twijfelen in de winkel: is deze groente nu wel van het seizoen?

Waarom ik zo graag seizoensgroenten eet? Omdat die de kleinste ecologische voetafdruk achterlaten én het best smaken! (vergelijk maar eens een tomaat in de zomer met een tomaat in de winter …)

2. Een groentetas zorgt voor variatie en is dus gezond
Er zijn groenten die ik zo lekker vind dat ik ze elke dag zou kunnen eten. En ook al zijn er nauwelijks groenten die ik niet lust, toch zijn er een paar die ik uit eigen beweging zelden zou kopen. Omdat ze wat vreemd zijn of zich wat moeilijker laten verwerken. Zonde. Want elke groente heeft unieke kwaliteiten en unieke gezondheidsvoordelen. Hoe meer variatie je creëert op je bord, hoe gezonder je eet. Met een groentetas varieer je vanzelf. Goed voor je lijf dus!

3. Mijn creativiteit wordt nog meer gestimuleerd
Dit sluit een beetje aan bij het voorgaande. Doordat ik weleens groenten in mijn tas vind die ik vroeger slechts af en toe kocht, moet ik wat meer nadenken over wat ik ermee ga maken. Vroeger had ik vooral de neiging om te experimenteren met mijn favoriete groenten, nu krijg ik wat vaker een culinaire uitdaging. Bijzonder goed voor de creativiteit én voor de variatie op dit blog!

4. We gaan wat minder vaak op restaurant (en dat was nodig)
Mijn Geliefde en ik hadden de neiging om vaak (lees maar: heel vaak) op restaurant te gaan. Dat is gemakkelijk en gezellig en vaak ook lekker, maar soms is te veel ook gewoon te veel. Als je vegetarisch eet, is je restaurantkeuze toch wat beperkter. Bovendien is al wat je buitenhuis eet een stuk duurder en meestal niet zo gezond.

Nu we een groentetas hebben eten we vanzelf meer thuis, want al die verse groenten vragen erom om goed gebruikt te worden. En eerlijk, ik geniet ervan om weer wat meer tijd te besteden aan koken en gezellig thuis te tafelen. Restaurantbezoekjes zijn trouwens ook leuker als ze minder talrijk zijn.

5. We steunen de lokale bioboeren
Boeren die ervoor kiezen om groenten te telen met respect voor de aarde en het milieu kunnen wat mij betreft niet genoeg lof toegezwaaid krijgen. Ik ben er zeker van dat die mensen heel hard werken voor helemaal niet zo veel geld en dus verdienen ze alle steun. Door een groentetas te bestellen zorg je ervoor dat de weg van producent naar consument een stuk korter wordt. De producent krijgt op die manier een eerlijk inkomen. En dat is wel het minste dat hij verdient in ruil voor al die geweldige groenten!

Ongetwijfeld zijn er nog meer redenen die een groentetas geweldig maken. Wat zijn jouw ervaringen?

5 Responses leave one →
 1. september 25, 2014

  Ik vind je lijstje tamelijk compleet, hoor. Wij zijn lid van het voedselteam, en vooral om de eerste reden: kleinere eco-voetafdruk. Maar het lekkere neveneffect daarvan dat ook jij beschrijft, is ook een grote motivatie: de smaak! De versheid! Hmm!
  Als ik nog eens groenten uit de supermarkt koop, ben ik altijd heel erg teleurgesteld, omdat ze zo flets smaken en best wel ‘oud’ zijn in vergelijking met wat ik via het Voedselteam krijg (wat lijkt altijd dezelfde dag geoogst geweest te zijn).

  http://www.dewassendemaan.be is trouwens een site waarop ik veel inspiratie heb opgedaan toen ik net allemaal onbekende groenten in mijn keuken kreeg. En dan met name via de groentenwijzer.

 2. Marike permalink
  september 25, 2014

  Wij hebben al jaren met heel veel plezier een groentetas (van http://www.odin.nl in Nederland), om alle redenen die je noemt. Daarnaast vind ik het een groot voordeel dat ik heel gericht boodschappen kan doen met de groentetas als uitgangspunt! Nooit meer van voren af aan bedenken wat je vandaag of deze week gaat eten, maar altijd een tas vol om je weekmenu en -boodschappen omheen te bouwen :)

 3. katrien permalink
  september 27, 2014

  Hallo, de website die ik vaak consulteer voor originele recepten is http://www.odin.nl.
  en natuurlijk kom ik op de blog ook al eens inspiratie opdoen.

  Op dit moment hebben we geen groententas abonnement meer omdat we terug zijn opgestart met een groententuin. Dat vul ik aan met biomarkt groenten.

  Nu we terug met zijn tweetjes zijn lukt het voor ons op deze manier

  groetjes
  Katrien

 4. de groene prinses permalink*
  september 28, 2014

  Dank je wel voor de leuke aanvullingen! De Wassende Maan en Odin zijn inderdaad inspirerende sites!

 5. Yannick permalink
  oktober 12, 2014

  Mijn extra reden:
  Het zelf doen is leuk en heel smaakvol. Maar mensenlief wat een werk! Ik had dit jaar een vierkante meter moestuintje en dat denkwerk dat daar inkruipt … Dan graag iemand die dat goed en met hart en ziel doet en waar ik dan letterlijk de vruchten van kan/mag plukken. Wat is nu de meerprijs van biogroenten vergeleken met de meerwaarde ervan?
  Amen :)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS