letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Romige blaadjessoep vegan

blaadjessoep ©Groene Prinses
We hebben een groentepakket! Na jaren van twijfel (krijg ik zo’n pakket wel helemaal op? ga ik genoeg combinatiemogelijkheden hebben? wat met groenten die we niet zo lekker vinden?) ben ik overstag gegaan. Dinsdag stonden er voor het eerst twee tassen van De Bio-hoeve op ons aanrecht (met dank aan Maaike’s Ecologische Buurtwinkel en aan Lieve om het pakket voor ons mee te brengen!): een met groenten en een met fruit. Wat heerlijk om in die tassen op ontdekkingstocht te gaan en verrast te worden door het aanbod van de week! Ik kan nu al niet wachten tot het weer dinsdag is; zo nieuwsgierig ben ik naar de nieuwe oogst.

Wat me het eerst toelachte toen ik de groentetas verkende, was een flinke bos loof: van de selderijknol en van de koolrabi’s. Zonde om zoveel mooi groen gewoon weg te werpen, dus verwerkte ik de blaadjes samen met een rest sla die we rauw niet helemaal op kregen in een fris groen soepje.

Pas deze soep vooral aan aan wat je zelf in huis hebt. Naast het blad van koolrabi en selderij, kun je bijvoorbeeld ook het loof van wortelen, radijsjes en rode biet gebruiken.

Vergeet niet om al je blaadjes heel grondig te wassen. Een restje zand – hoe klein ook – verknalt je soep!

voor 4 personen

Ingrediënten
• 2 el olijfolie
• 2 uien, gepeld en gesnipperd
• 2 aardappelen, geschild en in blokjes
• de stengels en het blad van 3-4 koolrabi’s, goed gewassen
• ca. 3 handenvol blaadjes van een selderijknol (of ander loof), goed gewassen
• 1 grote krop sla, gewassen en droog gezwierd
• 1,5 l groentebouillon
• 1 dl (soja)room
• peper en zout

Zo maak je het
Verhit de olie in een grote kookpan. Stoof de uisnippers hierin glazig.

Snijd de stengels van de koolrabi in kleine stukjes. Voeg ze samen met de aardappelblokjes toe aan de ui. Stoof een paar minuten en voeg dan de hete groentebouillon toe. Laat ca. 15 minuten zachtjes koken.

Voeg het koolrabi- en selderijblad toe en laat nog ca. 5 minuten koken.

Voeg de in stukken gescheurde slabladeren toe, warm heel kort even door en draai het vuur dan uit. Mix de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.

Warm de soep zachtjes weer op en roer de room erdoor. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat groentebouillonpoeder.

Dien onmiddellijk op met wat knapperig, vers brood erbij.

2 Responses leave one →
  1. augustus 16, 2014

    Leuk om te lezen! En succes met het groentepakket! Ik wil NOOOOOIT meer terug naar supermarktgroenten nu ik bij het voedselteam zit (daar is overigens de keuze tussen een pakket en keuzegroenten). Ben zelfs wat ontregeld nu de groenteboer van het plaatselijke voedselteam op vakantie is :).

  2. de groene prinses permalink*
    augustus 16, 2014

    Dank je wel, collega-prinses ;-) Ik kan perfect begrijpen dat zo’n groentepakket verslavend werkt! Wat ik leuk vind is dat zo’n tas net vol genoeg zit om de grootste groentebehoefte van de week te dekken, maar dat de hoeveelheid toch nog wat ruimte laat om aan te vullen met nu en dan iets van de (bio)winkel. Zo blijft het gemakkelijk om naar hartenlust te combineren.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS