letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Boekweitnoedels met koolrabi en puntpaprika

boekweitnoedels met koolrabi en paprika ©Groene Prinses
Omdat mijn keukenmachine (ook wel mijn amandelwitte prins genaamd) een handig opzetstuk heeft om pasta te maken, is zelf boekweitnoedels maken een leuk werkje. Met een handmatige pastamachine kun je met dit recept ook beslist aan de slag en heb je niets van dit alles in huis of geen zin om veel tijd door te brengen in de keuken, dan koop je gewoon een pakje lekkere boekweitnoedels in de natuurwinkel. Geen man overboord! Dit gerecht zal nog altijd prima smaken.

Door koolrabi te roerbakken wordt hij heerlijk zacht en zoet, en de laatste tijd ben ik ook helemaal weg van puntpaprika’s. Maar als je die niet kunt vinden, doen gewone paprika’s het natuurlijk ook. De saus is wat zoet en pittig. Al hangt de vurigheid sterk af van welke chilipeper je gebruikt. Proef even, want misschien heb je wat meer of minder nodig voor het gewenste resultaat.

voor 2-3 personen

Ingrediënten
voor de boekweitnoedels:
• 75 g boekweitbloem
• 225 g fijne tarwebloem (typo 00)
• 3 eieren
• 1 tl olijfolie

• 2 flinke el (kokos)olie
• 1 koolrabi, geschild en in reepjes gesneden
• ca. 100 g prinsessenboontjes, gedopt
• 2 zoete rode puntpaprika’s (of gewone paprika’s), in dunne reepjes
• 1 rode chilipeper, ontpit en fijngehakt
• 1 flinke teen look, gepeld en fijngehakt
• ca. 3 cm gember, geschild en fijngehakt
• een flinke handvol vers korianderblad
• 250 g tofoe, in blokjes van ca. 2 bij 2 cm
• 2 el shoyu

voor de saus:
• 2 el shoyu
• 1 el rijstazijn
• 2 el mirin
• 1 el rijststroop
• 1 dl warm water
• 1 tl arrowroot of maizena

• zwarte peper en zout

Zo maak je het
Maak eerst de noedels. Meng de twee soorten bloem en roer het ei en de olijfolie erdoor. Kneed tot je een mooi samenhangend en elastisch deeg hebt. Met een keukenmachine gaat dat gemakkelijk. Wikkel het deeg in plasticfolie of leg het in een goed afsluitbare doos en laat het een halfuurtje rusten. Verwerk het deeg vervolgens tot noedels of ’tagliatelle’ volgens de gebruiksaanwijzing van je pastamachine.

Doe de tofoeblokjes in een kom en sprenkel er 2 eetlepels shoyu over. Laat een halfuurtje marineren.

Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een snuf zout toe en kook de noedels beetgaar. Verse noedels zullen ca. 3 minuten nodig hebben. Gebruik je noedels uit de winkel, volg dan de richtlijnen op de verpakking. Proef sowieso om de gaarheid te testen. Giet de noedels af en spoel ze kort onder de koude kraan.

Breng nog een pan water aan de kook, voeg wat zou toe en blancheer de prinsessenboontjes 5 minuten. Giet ze af en laat ze ook even schrikken onder de koude kraan.

Meng alle ingrediënten voor de saus, behalve de arrowroot of maizena en zet even opzij.

Verhit 1 eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak hierin de tofoeblokjes aan beide kanten goudbruin. Zet opzij.

Verhit nu de andere eetlepel olie in de wok en voeg de koolrabi, paprika, chilipeper en gember toe. Roerbak ongeveer 5 minuten op hoog vuur. Doe er nu de prinsessenboontjes en de look bij en roerbak nog enkele minuten, tot de groenten gaar zijn, maar nog wel voldoende beet hebben.

Giet de saus erbij en laat eventjes borrelen. Roer in een kommetje 1 theelepel arrowroot of maizena en 1 eetlepel koud water goed door elkaar. Giet dit mengsel in de wok en roer goed tot de saus indikt.

Roer de noedels en de tofoeblokjes door de groenten en warm alles nog even goed door. Kruid met flink wat zwarte peper en eventueel nog wat zout naar smaak.

Bestrooi gulzig met fijngehakt korianderblad en dien onmiddellijk op.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS