letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Appel-kaneelkoek vegan

appel-kaneelkoek2 © Groene Prinses
Appel en kaneel zijn voor elkaar geboren. In dit gebak (zonder geraffineerde suiker en zonder zuivel!) gaan ze mooi hand in hand. Het kost nauwelijks moeite om het te maken en het biedt instant troost op regenachtige zomer- of herfstdagen. Bovendien is het niet eens ongezond. Kokosbloesemsuiker is een niet-geraffineerde, donkerbruine suiker die nog tal van vitamines en mineralen bevat. Hij heeft een lekkere karamelachtige smaak. Je vindt hem in natuurvoedingswinkels, maar er hangt doorgaans wel een behoorlijk prijskaartje aan vast. Geniet er dus van met mate ;-)

appel-kaneelkoek © Groene Prinses
voor 2-4 personen

Ingrediënten
• 100 g lichte speltbloem
• 50 g blanke amandelen, tot ‘meel’ gemalen
• 50 g kokosbloesemsuiker
• 50 g (ontgeurde) kokosolie
• 4 el amandelmelk
• 1 tl wijnsteenbakpoeder
• 0,5 tl kaneelpoeder
• snuifje zout
• 2 kleine appels
• 2 el abrikozenjam (zonder suiker, bijv. gezoet met appelsap)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 175° Celsius.

Meng de speltbloem met de amandelen, de kokosbloesemsuiker, het snuifje zout, het bakpoeder en de kaneel.

Smelt op een zacht vuurtje de kokosolie. Roer de olie en de amandelmelk snel door de droge ingrediënten, tot je een samenhangend maar nog wat plakkerig deeg hebt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk het deeg erin uit tot je een cirkel van ca. 1 cm dik hebt. Dit gaat het best met je handen, maar je kunt ook de bolle kant van een lepel gebruiken.

Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd elke appel in vieren en dan in plakjes. Schik de plakjes op het deeg.

Bak de appelkoek 20 tot 30 minuten in de oven. Tot het deeg gaar is en de appels zacht.

Laat de appelkoek afkoelen op een taartrooster.

Verwarm de abrikozenjam zachtjes in een steelpannetje tot hij wat lopender wordt. Gebruik een kwastje om de taart met de jam in te strijken. Laat verder afkoelen.

Snijd de taart in punten en serveer met een geurig kopje thee!

2 Responses leave one →
  1. augustus 27, 2014

    Oh wauw, dit klinkt en ziet er zo enorm lekker uit!

  2. september 14, 2014

    Vandaag uitgetest en dat is het ook, Kelly!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS