letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Venkel-komkommersalade met vanille vegan

venkel-komkommersalade ©Groene Prinses
Deze delicate, frisgroene salade is uiterst eenvoudig en toch bijzonder, mede dankzij het vleugje vanille in de vinaigrette. Misschien denk je bij vanille vooral aan desserts, maar deze specerij doet het ook prima in hartige gerechten. Omdat mijn pastinaaksoep met vanille al geruime tijd een succes is, wilde ik graag nog eens aan de slag met ‘hartige’ vanille.

Maak de salade vlak voor het opdienen, zodat hij lekker knapperig blijft. Serveer hem als bijgerecht of als lichte, zomerse lunch.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 middelgrote venkelknol
• een halve komkommer
• ca. 30 witte druiven, gehalveerd en eventueel ontpit
• 1 klein bosje verse dragonblaadjes

voor de vinaigrette:
• een half vanillestokje
• 1 el appelciderazijn
• 2 el zachte notenolie (ik gebruikte macadamiaolie, maar een andere zacht smakende notenolie of een neutrale olie kan ook)

• peper en zout

Zo maak je het
Snijd de harde voet van de venkelknol, verwijder de buitenste rok en haal eventuele harde vezels met een dunschiller weg. Schil de komkommer.

Wil je extra knapperige groenten, zet dan een ijsbad klaar. Vul een grote kom met een tiental ijsblokjes en vul aan met koud water.

Snijd flinterdunne plakjes van de venkel en de komkommer met behulp van een mandoline of keukenmachine. Dompel de plakjes onmiddellijk onder in het ijsbad en laat ze daarin even rusten. Je kunt het ijsbad ook overslaan, maar je salade zal dan wat minder ‘beet’ hebben.

Spoel de dragonblaadjes, dep ze droog en verwijder alle harde takjes.

Snijd het vanillestokje halfopen en schraap met een mes het merg eruit. Doe dit merg in een kommetje. Voeg de azijn toe en roer goed los. Schenk de olie erbij en blijf roeren tot je een mooie ‘gespikkelde’ vinaigrette hebt.

Haal de groenten met een schuimspaan uit het ijsbad en dep ze droog op een schone keukenhanddoek. Schik de groenten met de druiven en de dragonblaadjes in een kom en sprenkel de vinaigrette erover.

Kruid met peper en zout naar smaak en dien onmiddellijk op.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS