letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Ratatouille met tuinbonen vegan

ratatouille met tuinbonen ©GroenePrinses

Ratatouille is een van die gerechten die me doen denken aan mijn kindertijd. Mijn mama maakte geregeld een flinke pan vol. Nochtans was ik als kind geen grote fan… Ik was dan ook blij dat er voor mij en broer en zus appelmoes als alternatief werd voorzien. In mijn tienerjaren nam de liefde voor diverse groenten toe en ratatouille werd opeens een van mijn favoriete gerechten.

Nu vind ik het vooral ideaal om de zomer te vieren: zongerijpte groenten, geurige olijfolie en smaakvolle kruiden, meer is er niet nodig! Bij eenvoudige gerechten als deze is het wel van belang dat je kraakverse groenten van onberispelijke kwaliteit gebruikt. Zelf oogsten is natuurlijk het allerleukste, maar ik vond mijn groenten bij een biokraam op de markt en was er meer dan tevreden mee.

Ik heb de groenten in ratatouille graag erg zacht en laat alles – behalve de tuinbonen – lekker lang sudderen. Heb je liever wat meer beet, verminder dan de stooftijd.

voor 2-3 personen

Ingrediënten
• 1 rode ui, geschild en gesnipperd
• 2 teentjes look, geschild en fijngehakt
• 1 aubergine, in blokjes (ca. 1,5 bij 1,5 cm)
• 1 courgette, in blokjes (ca. 1,5 bij 1,5 cm)
• 1 rode paprika, in blokjes (ca. 1,5 bij 1,5 cm)
• 3 tomaten
• 2 handenvol gedopte verse tuinbonen
• 1 takje verse tijm (of 1 tl gedroogde)
• 1 takje verse rozemarijn (of 1 tl gedroogde)
• 1 tl gedroogde oregano
• 1 flinke handvol verse basilicum, grof gescheurd
• 1 el balsamicoazijn
• ca. 5 el olijfolie
• peper en zout

Zo maak je het
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote kookpan en bak de uisnippers tot ze glazig zijn. Voeg de aubergineblokjes toe en strooi er onmiddellijk een beetje zout over; dan slorpen de aubergines minder olie op. Bak de aubergines op een matig vuur tot ze kleuren en zacht worden.

Gebruik je verse kruiden, haal dan de tijm- en rozemarijnblaadjes van de takjes en hak ze fijn.

Doe de extra olijfolie in de pan. Voeg de courgette, paprika, look, tijm, rozemarijn en oregano toe en laat met een deksel op de pan op een matig vuur ca. 20 minuten stoven.

Verwijder de kroontjes van de tomaten en hak ze in blokjes. Doe de tomaten en de balsamicoazijn in de pan. Roer goed en laat nog minstens een halfuur zachtjes stoven, tot alle groenten lekker zacht zijn. Is je ratatouille erg vochtig, haal dan tegen het einde van de stooftijd het deksel van de pan zodat het vocht kan verdampen. Roer geregeld om aanbranden te voorkomen!

Terwijl de groenten stoven, breng je een kookpan met water aan de kook. Blancheer de tuinbonen 5 minuten in het kokende water (heel kleine tuinboontjes hebben minder dan 5 minuten nodig). Giet ze af en laat ze schrikken in koud water. Dop de tuinbonen een tweede keer door ze uit hun vliesje te knijpen.

Roer de tuinbonen op het einde door de ratatouille, samen met de verse basilicum. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de ratatouille met brood, rijst, polenta of aardappelen. De volgende dag smaakt de ratatouille nog beter. Je kunt hem dan ook koud serveren.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS