letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Focaccia met kerstomaatjes en asperges vegan

focaccia en salade ©GroenePrinses
En een salade met broccoli, tofoe en kikkererwten (die niet meer op het titellijntje paste ;-)). De zomer lijkt opeens echt begonnen en dus is het tijd voor fris, licht en kleurrijk eten. Omdat ons bezoekje aan Rome nog altijd door mijn gedachten draalt, zocht ik inspiratie bij la cucina Italiana. Het geweldige aan focaccia – of eender welk ander platbrood – is dat je het kunt beleggen met wat je maar in huis hebt. Ik koos voor kerstomaatjes – die echte smaakbommetjes worden als ze garen in de oven – en elegante groene asperges.

Bij de focaccia serveerde ik een salade die ik al improviserend in elkaar flanste. Beschouw mijn recept louter als een inspiratiebron. Waar het om gaat, is dat je zelf een aantal seizoensgroenten uitkiest (die je toevallig nog in de groentela hebt liggen of die er in de winkel of op de markt uitzonderlijk goed uitzien) en die combineert met wat gare peulvruchten, verse kruiden, kiemen, pitjes en gebakken tofoe- of tempéblokjes. Mix nog snel een lekkere vinaigrette en je hebt een uitstekende zomermaaltijd!

voor 2-4 personen

Ingrediënten
voor de focaccia:
• 100 g meel van harde tarwe
• 150 g licht speltmeel
• 10 g verse gist
• 2 el olijfolie + wat extra
• 0,5 tl zout
• 1 tl donkere suiker (ik gebruikte kokosbloesemsuiker) of honing
• ca. 10 kerstomaatjes
• ca. 5 groene asperges
• grof (gerookt) zeezout

voor de salade:
• een paar handenvol gemengde pluksla, gewassen en drooggezwierd
• 1 kleine broccoli, in roosjes
• 3 romatomaten
• 200 g gare kikkererwten
• een handjevol kiemen (radijs, luzerne…)
• een handjevol verse kruiden (basilicum, munt, koriander, peterselie…), grof gescheurd
• 2 el zonnebloempitten
• 1 tl shoyu
• 200 g (gekruide) tofoe (ik gebruikte basilicumtofoe; niet-gekruide tofoe marineer je het best even in sojasaus), in blokjes
• beetje olijfolie
• grof zeezout

voor de vinaigrette:
• 3 el notenolie
• 2 el appelazijn
• 1 scheutje appeldiksap
• 1 tl mosterd
• peper en zout

focaccia met asperges ©groeneprinses
Zo maak je het

Los de gist en de suiker (of honing) op in 150 ml lauwwarm water (let er op dat het water niet te warm is, want dan dood je de gistcellen!). Roer de 2 eetlepels olijfolie erdoor. Meng de twee soorten meel en het zout door elkaar en roer dit mengsel dan beetje bij beetje door het vloeibare mengsel. Meng en kneed tot je een samenhangend deeg hebt, dat niet meer te hard plakt. Misschien heb je niet al het meel nodig of misschien wel een beetje meer. Kneed het deeg nu gedurende vijf minuten flink door elkaar. Als je een keukenmachine hebt, kun je die het werk voor jou laten doen. Dek het deeg af met folie of een natgemaakt doek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.

Was de tomaatjes en de asperges. Ontdoe de kerstomaatjes van hun kroontjes en snijd de asperges in stukjes van ca. 5 cm lang. Zijn de asperges erg dik, snijd ze dan eerst in de lengte doormidden.

Verwarm de oven voor tot 220° Celsius. Kneed het gerezen deeg nog eventjes door en rol het dan uit tot een ronde, ovalen of rechthoekige lap van ca. 1,5 cm dik. Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw de kerstomaatjes en de aspergestukjes in het deeg. Dek af en laat nog ca. 30 minuten rijzen. Bestrijk de focaccia royaal met olijfolie en bestrooi met wat grof zeezout.

Zet de focaccia in de oven en bak hem 10 tot 15 minuten tot het brood gaar is. Laat lichtjes afkoelen op een rooster.

salade met tofoe ©groeneprinses
Maak de salade terwijl het deeg rijst en de focaccia bakt. Stoom de broccoliroosjes in ca. 5 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen.

Was de tomaten en snijd ze in kwartjes. Meng de sla met de kruiden, de kiemen, de kikkererwten, de tomaten en de broccoliroosjes.

Verhit een koekenpan en rooster de zonnebloempitten tot ze beginnen te geuren. Draai het vuur uit en giet onmiddellijk de shoyu over de pitjes. Roer goed zodat alle pitjes bedekt raken met de enigszins gekaramelliseerde sojasaus. Houd de pitjes apart.

Verhit nu wat olijfolie in een pan en bak de tofoeblokjes langs beide kanten krokant.

Klop alle ingrediënten voor de vinaigrette krachtig door elkaar. Schenk de vinaigrette over de salade en verdeel er vervolgens de tofoeblokjes en de zonnebloempitjes over. Bestrooi met wat grof zeezout. Dien onmiddellijk op.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS