letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Bella Roma voor veggies (en snoepers…)

innocenti©GroenePrinses
Een gouden raad: ga niet naar Rome als je een paar kilootjes wilt verliezen. Ga wél naar Rome als je te midden van geurige kamperfoelie, sporen van de westerse geschiedenis, geanimeerde gesprekken en trotse pijnbomen wilt genieten van lekkers en moois…

Zoals bijna overal in Italië zijn pizza en pasta in Rome alomtegenwoordig. Maar vergis je niet: zelfs in Italië is de ene pizza de andere niet. Van een local kregen wij de geweldige tip om pizza te eten bij Il Brigantino, een klein restaurantje in de Via San Martino ai Monti. Het pizzadeeg rijst er 48 uur alvorens het flinterdun wordt uitgerold, en dat geeft een heerlijk licht en knapperig resultaat. Bij Il Brigantino beleggen ze de pizza’s dan ook nog eens met ingrediënten van de beste kwaliteit, zoals gerookte mozzarella.

Typisch voor Rome is de pizza bianca, een pizza zonder tomatensaus die vaak heel sober wordt belegd (met bijvoorbeeld louter rozemarijn en kaas), maar soms ook rijker.

pini_di_roma
Een typisch Romeins pastagerecht is tonnarelli cacio e pepe: een eenvoudige pasta met peper en pecorino. Lekker, maar behoorlijk zwaar. Gevulde courgettebloemen zie je haast ook overal op de menukaart. Ofwel vult men ze met ricotta, ofwel worden ze – gevuld met mozzarella – gefrituurd in een deegjasje. Vegetariërs moeten wel opletten, want in de gefrituurde variant zit meestal wat ansjovis.

Helemaal veganistisch en mijn persoonlijke favoriet zijn carciofi alla giudia: gefrituurde artisjokken. Ook al zijn ze een Joodse specialiteit, je vindt ze intussen ook in restaurantjes ver buiten de Joodse wijk.

forumromanum©GroenePrinses

In Piccolo Arancio – een restaurantje dat vlak bij de drukbezochte Trevi-fontein ligt, maar waar je toch goed en rustig kunt tafelen – kun je tal van typisch Romeinse gerechten proeven. Naast artisjokken en courgettebloemen, at ik er ook lekkere ravioli met ricotta en sinaasappel.

Je zou het niet meteen verwachten, maar Rome heeft een volledig vegetarisch restaurant, waar ook veganisten probleemloos terechtkunnen. Il Margutta Ristorarte ligt in een pittoresk straatje waar het heerlijk toeven is op het terras. Elke middag biedt het restaurant een heel voordelige lunchformule aan. Voor 15 euro kun je genieten van een kom soep, een bord dat je vult me allerlei lekkers van het buffet, fruitsalade, koffie en dessert. ’s Avonds eet je er à la carte of kies je voor een menu. Wij hebben er alleen maar ’s middags gegeten, maar een blik op de avondkaart deed me al reikhalzend uitkijken naar een volgend bezoekje aan Rome…

RistorArteMargutta©GroenePrinses
Wie van zoetigheden houdt (ik pleit schuldig) is in Rome letterlijk eventjes eh… zoet… Er zijn tal van adresjes waar je lekkernijen kunt vinden, maar ik licht er drie bijzondere plekjes uit.

Op het eerste gezicht ziet Biscottificio Innocenti er niet zo bijzonder uit, maar het winkeltje is een stuk minder onschuldig dan het lijkt. Wie zijn neus tegen het raam drukt, ontdekt een ruim assortiment aan verse, kleine koekjes en een rist andere gebakjes. Geen fancy façade, geen toeristentrekpleister, maar goede kwaliteit voor een zacht prijsje.

koekjes©GroenePrinses
Italië staat bijna synoniem voor ijs (of ligt dat aan mij? ;-). Maar het is zoals met de pizza’s: er zijn massa’s gelateria’s, maar ze zijn niet allemaal even goed qua kwaliteit. Een topadresje is Gelateria dei Gracchi. Ook dit winkeltje ziet er langs de buitenkant niet bijzonder aantrekkelijk uit, maar wow, wat een heerlijk artisanaal ijs verkopen ze er! Puur en vol van smaak, en romig, maar tegelijkertijd toch niet te zwaar. Ik koos voor donker chocolade-ijs, geroosterde amandel-sinaasappelijs en pijnboompitijs. Bij mijn geliefde mocht ik ook nog even proeven van pistache en wilde aardbei. Vergeet al het aardbei-, pistache- en chocolade-ijs dat je ooit al geproefd hebt, want het valt in niets te vergelijken met het hemelse genot van Gelateria dei Gracchi! (hm wel, misschien maakt een overdosis kerkbezoekjes in Rome me net een tikje te lyrisch, maar jullie begrijpen ongetwijfeld waar ik naartoe wil :-)

Grezzo_en_triton©GroenePrinses

Heb je het toch allemaal liever wat gezonder? Dan is Grezzo de oplossing! het ijs en de chocolade zijn er raw, bio, vegan en gezoet met kokosbloesemsuiker. Wij proefden er van lekker romig amandelijs en cappucino-ijs, dat wat waterig was, maar wel een intense koffiesmaak had.

Castroni©Groene Prinses
Helaas valt het superieure Italiaanse ijs niet te exporteren, maar gelukkig zijn er wel heel wat andere lekkernijen die je vanuit Rome mee naar huis kunt nemen. Castroni is een delicatessenwinkel waar je je ogen uitkijkt. Een waar walhalla voor foodies! Als je buiten staat, lijkt de winkel niet zo groot, maar binnen ontdek je het enorme assortiment. Niet alleen Italiaans lekkers, maar producten uit alle windstreken vullen de schappen. De uitgelezen winkel voor culinaire cadeautjes voor de thuisblijvers. Of voor jezelf, zodat je nog een beetje kunt nagenieten van la dolce vita.

3 Responses leave one →
 1. mei 23, 2014

  Dit komt als geroepen!
  Wij gaan volgende week naar Rome en ik plande dit weekend een beetje research.
  Bedankt voor alle tips!

 2. Hade permalink
  mei 23, 2014

  Wat heerlijk, groene prinses! Hier zit een reisje er voorlopig niet in (kleine kindjes etc), maar ik geniet met volle teugen mee door jouw mooie verhaal! Dank!

 3. de groene prinses permalink*
  mei 23, 2014

  @fieke: oh, wat een mooi toeval! Geniet ervan! En als je nog leuke ontdekkingen doet, laat het dan zeker weten!
  @Hade: dank je wel voor het lieve compliment! En de tips blijven nog wel even goed; wie weet als de kindjes wat groter zijn… ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS