Je zou deze spread nog het best kunnen omschrijven als een kruising tussen pesto en hummus, maar dan met koriander in plaats van basilicum en mungbonen in plaats van kikkererwten. Mungbonen zijn de kleine, groene sojaboontjes die men vooral laat kiemen om sojascheuten te verkrijgen. Maar je kunt mungbonen ook gewoon gaar koken en gebruiken in allerlei gerechten. In tegenstelling tot de meeste peulvruchten hoef je ze niet op voorhand te weken. Je kookt ze in ongeveer een halfuurtje gaar.
Omdat ik nog een restje gare mungbonen in de koelkast had staan, bedacht ik deze spread. Lekker tussen de boterham of als dip.
voor een klein kommetje vol
Ingrediënten
• 100 g gare mungbonen
• 2 el blanke amandelen
• 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas
• 1 teentje look (optioneel), geschild en fijngehakt
• 2 el citroensap
• 1 tl geraspte schil van een biocitroen
• een handjevol korianderblaadjes
• 4 el olijfolie, of meer
• peper
• zout
Zo maak je het
Doe de amandelen, de look en de korianderblaadjes in een keukenmachine en pulseer tot je fijne kruimels hebt. Voeg de mungbonen, de kaas, de citroenrasp en het citroensap toe en laat de keukenmachine draaien tot je een fijne puree hebt. Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie toe tot de spread de gewenste consistentie heeft.
Breng op smaak met peper en zout.
Ik heb het vanavond geprobeerd! Echt lekker!